crew.cz | zajímavosti

Zajímavosti

The Spider

obrázek k zajímavosti Pavúčia spravodlivosť...

Vydavateľstvo Dynamite Entertainment pokračuje v zoznamovaní čitateľov komiksov s pulpovými, legendárnymi postavami. Po Green Hornetovi, Buckovi Rogersovi a Shadowovi sa dočkal modernej adaptácie ďalší pulpový hrdina, ktorého meno inšpirovalo Stana Lee k pomenovaniu Spider-Mana. Spider sa prvýkrát objavil v roku 1933 v pulpovom magazíne jednoducho nazvanom „The Spider“ a v podstate vznikol iba preto, aby konkuroval Shadowovi. A podobne ako Shadow, aj Spider bol v civile bohatší než Donald Trump a bojoval proti zločinu. Tu je jeho príbeh.

Mesto New York. Moje mesto, je choré. Jeho žily sú plné škodlivých látok, ktoré treba eliminovať. Ja som liek, ktorý mestu pomôže. Vo filmoch, komiksoch a seriáloch majú maskovaný hrdinovia svoj kód, svoje pravidlá. Nikoho nezabijete, neprekročíte dané hranice. Na to sral pes. Niektorý ľudia si nezaslúžia druhú šancu. Čo mi dáva právo rozhodovať o tom kto bude žiť a kto zomrie? Vôbec nič. Nie som o nič morálnejší, ani múdrejší než ktokoľvek iný. Všetci majú iba plno kecov, ale nikto nekoná. Policajti nestíhajú a niekto musí s tou šialenou chorobou bojovať. Začal som konať, pretože niekto musí a pretože som mohol. A riešim to tak ako sa mi zachce.

Dnes večer som zabil ľudí, ktorý obchodovali s bielym mäsom. Teraz sú mŕtvy a ich čelá zdobí moje znamenie. Áno, mám rád akciu, ale nerobím to kvôli nej. Ak by som prestal, ľuďom bude ublížené, budú znásilňovaný a zabíjaný. Ľudia tam vonku sú živý a zdravý vďaka Spiderovi. Ako by som mohol prestať? Ale to neznamená, že to nemá svoju cenu. Všetko má svoju cenu. Niekedy je to cena akú ste vôbec nečakali. Ako keď vás niekto kopne do rozkroku. Tá kopajúca noha patrila Nite Van Sloanovej, novinárke, expertke na novodobých zločincov a mojej ex v jednom... ktorú ešte stále milujem.

Takto by som mohol pokračovať ďalej, pretože práve takáto perfektná noir atmosféra na čitateľov zo stránok a z panelov prvého čísla komiksu The Spider doslova dýchne. Toto je jeden z najlepších komiksových neo-noirov aké som v posledných rokoch čítal. Atmosféra by sa dala krájať a ešte by ste pri tom otupili aj nôž. Ale to už predbieham. Povedzme si niečo o hlavných aktéroch. Spider je v skutočnosti miliardár Richard Wentworth, ktorý robí to čo robí, pretože, ako sám vraví, to niekto musí robiť. Jeho kostýmom je čierny klobúk, čierny plášť a maska s pavučinovým vzorom, ktorou desí svojich protivníkov. A na ich trvalé vyradenie používa upravenú dvojicu pištolí.

Charakterom nie je Richard ani tak playboy, ako skôr pijúci, fajčiaci, nespoločenský samotár. Tak by asi dopadol Bruce Wayne keby nemal Alfréda, ktorý mu pomohol s pretvárkou – ako ste mohli vidieť v Batman: Rok jedna a Batman začína. Jeho femme fatale je spomínaná Nita Van Sloanová. Vzťah medzi nimi je napätý a nielen preto lebo ju Richard odkopol (narukoval a myslel si, že neprežije), ale aj preto lebo Nita je jednou z dvoch osôb, ktoré poznajú Spiderovu pravú identitu. Druhou osobou, ktorá pozná Richardovo tajomstvo je jeho najlepší priateľ a majster singhského bojového umenia Ram Singh.

A keďže sa niektorým ľuďom nezavďačíte, ani keby ste im zachránili život a Spider v podstate robí nezákonné veci, idú mu po krku Joe Hilt (klasické policajné hovädo, ktoré má za úlohu lapiť Spidera) a policajný komisár Stanley Kirkpatrick (dobrý chlap a dobrý Richardov priateľ). Našťastie pre Spidera, pracuje Richard pre políciu ako konzultant pri „zvláštnych“ prípadoch. Vďaka tomu vždy vie, kedy mu šliape zákon na päty. No nebyť Spidera, tak by New York už dávno skončil v rukách niektorého z novodobých zlosynov. Lenže teraz sa v meste objavil niekto nový a nebezpečnejší než ktorýkoľvek predchádzajúci zlosyn.

Samotný príbeh je výborne modernizovaný. Neodohráva sa v tridsiatych rokoch, ale viac menej v súčasnosti, Spider nenecháva na čelách obetí atramentový odtlačok, ale vypálený symbol (podobne ako Rak Johnson Mikea Mignolu), namiesto klasických pištolí značky Browning používa špeciálne zbrane s tlmičmi a zameriavačmi. Scenáristovi Davidovi Lissovi (Mystery Men) sa podarilo perfektne vystihnúť Spiderovu krutosť, ktorou sa vo svojich príbehoch preslávil. Ako som už písal, atmosféra je hustá a s riadnou dávkou noiru. Pri Shadowovi od Gartha Ennisa som taký pocit nemal.

O kresbu sa postaral Corlton Worley, ktorý je u Dynamite Entertainment pečený varený vďaka sériám Kato Origins a Dracula. Jeho kresebný štýl vyzerá ako spojenie malby Alexa Rossa a kresby Adi Granova. Miestami je kresba fotorealistické a koloring je absolútne dokonalý. A rovnako ako pri prvom čísle Shadowa, aj Spider má štyri obálky spáchané Alexom Rossom, Johnom Cassadayom, Francesom Francavillom a Ronom Lesserom, ktoré stoja absolútne za pohľad.

Hlavný hrdina, či skôr antihrdina, série The Spider je charakterom rovnaký ako Shadow. Obaja sú krutý, s nikým sa neserú, obklopuje ich istá dávka záhadnosti a spolupracujú s políciou, ale scenáristovi Davidovi Lissovi sa podarilo niečo čo Garthovi Ennisovi nie: vytvoril perfektnú noirovú atmosféru. Vďaka tomu Spider prekonáva Shadowa na plnej čiare. Toto je jeden z najlepších „remakov“ od Dynamite Entertainment aké som zatiaľ čítal.

připojená galerie

28.5.2012 vložil Marek "Keram" Barányi    Komentáře: 0



Infomail

Chcete-li od nás dostávat informační newsletter, vyplňte zde svou mailovou adresu


Potvrzením (stiskem tlačítka OK) souhlasíte se zpracováním vašich osobních údajů dle nových podmínek GDPR platných od 25. 5. 2018.

Kompletní znění podmínek






Auditorium

Peter [21:05:15 19.5.2024]
Ako je na tom sogunov popravci? Bude predsa ešte teraz? V katalógu je ale na webe stále chyba


Yami21 [19:05:42 19.5.2024]
Veľká vďaka za pridanie mangy "Cizinec na pláži", urobili ste mi tým veľkú radosť, úprimne som prestala dúfať, že vyskúšate nejaké BL-ko


ňouma [15:05:13 17.5.2024]
Alfi: Já myslel že to chce dělat zadarmo. Pro zábavu. Pro hodně lidí by to asi bylo splnění snu že by mohli takle vypomáhat.


Alfi [07:05:18 17.5.2024]
Praca: vykriky typu “nic nevim, nevim co bych mohl dělat, čtu komiksy a plaťte mi za to” sú nie moc efektívne. Nemyslím, že “komiksový skaut” je platená práca, ale ak vážne chceš prácu v obore tak pošli svoje konkrétne v....


Fort [19:05:34 13.5.2024]
Pangea: Nezapomeň, že na Animefestu budou dámy ve velkým a ty pro Hunter x Hunter hlasovat nebudou, to spíš pro Nana.


Aktuality

Rozhodněte o nové CREW Manga sérii pro rok 2025!

Pangea [18:05:12 13.5.2024]
Rozhodně bych chtěl vidět mangy jako Hunter x hunter nebo Vagabond .


Fort [18:05:20 13.5.2024]
Doufám, že dáte ve středu vědět, kterých 6 mang získalo nejvíce hlasů.


ňouma [11:05:28 13.5.2024]
Pavlovský: No vy ste tak zlej! :D


Pavlovský [18:05:53 12.5.2024]
ňouma: Nepočítá....


Hellblazer: Syn člověka (2. vydání)

Tomáš Janotka [19:05:29 11.5.2024]
Knihu jsem koupil v pondělí, v sobotu otevřel a přečetl jedním dechem. Absolutně skvělá atmosféra londýnského podsvětí, devadesátek a příběh je neskutečně nadupadný. Garth Ennis ukazuje, proč patří mezi scénáristické špi....


Modrá CREW

xflori01 [21:41 02.12.2023]
Za Zabijáka v dalších číslech jsem rád, ale trošku mně mrzí, že není v dalším díle nějaký navrátivší. Už se dost těším na poslední číslo Orbitalu.


Pavlovský [11:06 04.04.2023]
lamahe: Díky za tip! Už jsme se k tomu dostali a vypadá to zajímavě. Píšeme si to do seznamu věcí, o kterých se dá uvažovat... ale teď máme soupisku MC už dost plnou. Tak uvidíme.


lamahe [00:02 03.11.2022]
Čo tak The Transporter od dua Roulot / Armand? Vydáva Le Lombard. Asi jediná kontra je, že to ešte nie je dokončené. Ale vyzerá to skvelo a rozsah v dvoj-knihách (obvyklých pre Modrú crew) by tiež sedel.




KP [16:05:18 19.5.2024]
Sháním staré komiksy DYLAN DOG v italštině, němčině, případně srbské a chorvatské. Nabídky na WhatsApp 607481300 a ruvnou s fotkami obálek a hřbetu (titul a číslo dilu). Vážně nemám zájem o české, koupil si je před 20 lety. Teoreticky chybí mi asi tři čísla v polštině. Pokud někdo něco má, ozvěte se.


zila [11:05:36 19.5.2024]
Prodam

En
-Batman omnibus by Snyder vol.1+2
-Batman: The Rise and Fall of the Batmen Omnibus
-Flash omnibus by Brian Buccellato
-Harley Quinn omnibus by Amanda Conner vol.1+2
-Aquaman omnibus by Geoff Johns
-Injustice omnibus vol.1+2
-Animal man omnibus by Lemire
-Swamp thing omnibus by Snyder
-Deathstroke omnibus by Priest
-Batman and Robin omnibus by Tomasi
-Superman omnibus by Tomasi
-Y: The Last Man omnibus
-Wonder Woman by Azzarello
-Predator omnibus (marvel)
-Justice League omnibus 1+2 (new 52)
-Green Lantern omnibus by Johns 1-3
-Blackest Night omnibus
-Supersons omnibus
-Batgirl ominus by Simone
-Doom Patrol omnibus (bronze age)
-Absolute Batman: The killing joke
-Absolute Flashpoint
-Absolute Arkham Asylum
-Absolute Batman: Hush
-Absolute Superman For Tomorrow
-Absolute Batman: Black Mirror
-Absolute Authority 1+2
-Absolute Dark Knight
-Absolute Infinite Crises
-Mister Miracle deluxe
-Decorum deluxe
-Something is killing the children deluxe
-Saga deluxe 1-3
-Lazarus deluxe 1-3

Cz
-Modra crew Slaine: kralovna carodejek, Crew 12 Hitman (1999)
-superman posledni syn (hc), superman zeme jedna (hc), superman cena zitrka (hc), superman tajnosti a lzi (hc)
-spiderman hrichy minulosti
-crew2 1-52
-dckk 1-100
-black label (cca 10)


Osobne Praha nebo zasilkovna/balikovna


andik007 [08:05:28 18.5.2024]
Ahoj,
v pripade zajmu, predani Pardubice, Hradec a okoli, ted budu nejakou dobu Melnik
Nebo zasilkovna po platbe predem.

145 UKK 99: X-Men: Soumrak mutantů
200 World of WarCraft 1: Walter Simonson
490 Srdce Impéria aneb Odkaz Luthera Arkwrighta
145 Nejmocnější hrdinové Marvelu č. 2 - Spider-man
250 Sin City 2, - Ženská, pro kterou bych vraždil - město hříchu.
250 Sin City 1, - Drsný sbohem - město hříchu.
250 Sin City 6, - Chlast, děvky a bouchačky - město hříchů.
400 Red Meat 2.
350 Plášť - edice deluxe: Joe Hill
120 PAC & PUSSY Albrecht Smuten
150 Mýty 1. - Legendy v exilu
120 Kůstek 1. - Útěk z Kůstkova
120 Kůstek Velké kraví dostihy
1900 Zamek a klic komplet nebo 550/ks
290 Hitman VIII. - Zavíračka
145 DC KK 3: Green Lantern - Tajemství původu
145 Dvanáctý Doctor Who - Terorformace
145 UKK 112: Captain America a Falcon: Utajená říše
180 Calvin a Hobbes
145 DC komiksový komplet 4. - Batman a syn
145 DC komiksový komplet 1. - Batman - Ticho Kniha první
145 Avengers Na věky věků 2
145 AVENGERS Nejmocnější hrdinové Marvelu




Ach, vy dívky mládím zmítané 3 (volajmahope)
Hellblazer, John Constantine: Syn člověka (Plotpoint)
Ach, vy dívky mládím zmítané 3 (kristina_kaderova)



Crwecon 2023
Crwecon 2019
Crwecon speciál
Crwecon 2018
Crwecon 2017
Crwecon 2016
Crwecon 2015
Crwecon 2014
Crwecon 2013
Crwecon 2012
Crwecon 2011
Crwecon 2010
Crwecon 2009
Crwecon 2008
Crwecon 2007 Komiksové trailery
Comic-Con - reportáž