crew.cz | zajímavosti

Zajímavosti

Before Watchmen: Minutemen

obrázek k zajímavosti Ako to vlastne bolo...

Všetko už bolo povedané. Nemôžem začať tým, že by som vám povedal o komiksovej sérii Watchmen (Strážci). To by bolo rovnako hlúpe ako vám vysvetľovať, že si po sraní musíte vytrieť anál toaletným papierom a nie rukou. Ani nemá zmysel písať o tom, že spisovateľ a samozvaný čarodejník Alan Moore je proti filmovým adaptáciám jeho komiksov. V skutočnosti to má všetko dobre vymyslené a baví sa tým ako sa mu ľudia pchajú do zadku. Tak začnem týmto: vo februári oznámilo DC Comics, že vydá sedem minisérií, ktoré budú mať spoločný názov Before Watchmen a budú zamerané na Rorschacha, Dr. Manhattana, Comediana, Silk Spectre, Nite Owla, Ozymandiasa a tým Minutemen. Autormi budú scenáristické a kresličské hviezdy, J. Michael Straczynski, Brian Azzarello, Darwyn Cooke, Len Wein, Lee Bermejo, J. G. Jones, Adam Hughes, Andy Kubert, Joe Kubert a Amanda Conner. Teraz tu máme prvý diel šesťdielnej minisérie Minutemen a môžeme sa presvedčiť, či to vlastne za tú námahu stálo.

Hollis Mason, bývalý bojovník so zločinom, má problém so svojou biografiou nazvanou Under the Hood (Pod kápí). Nielenže sa mu nedarí dopísať epilóg knihy, ale jeho agent je proti vydaniu. Niektorí ľudia by totiž neboli radi, keby sa čitatelia dočítali pravdu. Tak mu nezostáva nič iné, iba prestať písať a zaspomínať na časy minulé, keď skupinka ľudí v kostýmoch založila tým, Minutemen. Začalo sa to v roku 1939, keď sa objavil prvý bojovník so zločinom, Hooded Justice. On v podstate inšpiroval Hollisa k tomu aby skúsil bojovať so zločinom nie v uniforme policajta, ale v kostýme hrdinu. Na vlastné oči videl, že Hooded Justice sa so zločincami nemazná a vďaka tomu sa ho ľudia báli. Na druhú stranu, hrdinku Sally Jupiterovú ľudia milovali. Bolo to hlavne preto, lebo nebola ani tak bojovníčka so zločinom, ako skôr sexsymbol. A ak došlo k nejakému boju so zločincami, tak bolo všetko zinscenované jej manažérom, Laurencom Schexnayderom.

Potom sa predstavil svetu Hollis a jeho alter ego, Nite Owl. Bral si nočné šichty a keďže bol policajt, bol vždy tam kde ho bolo treba. A ľudia ho milovali. Šestnásťročný magor menom Edward Blake, s veľmi čiernym humorom a návalmi neovládateľnej zlosti, sa napriek svojej krutosti a bizarnosti tiež presadil medzi ľuďmi ako „bojovník so zločinom.“ Vyslúžil si meno Comedian. Byron Lewis bol bohatý a brilantný vynálezca, ktorý túžil po nových výzvach. Precestoval kvôli nim celý svet. Nakoniec si vyrobil klzák v podobe krídiel a dal si meno Mothman. Dollar Bill bojoval so zločinom hlavne v reklamných filmoch. Za to Silhouette bola najviac oddaná boju so zločinom. Zrejme chcela aby mal jej život nejaký zmysel po tom ako sa jej podarilo utiecť z Nemcami okupovaného Rakúska. Jej rodina nemala také šťastie. A potom tu bol Nelson Gardner, bývalý vojak, ktorý mal organizovaný boj so zločinom naplánovaný až do posledného detailu. Svetu sa predstavil ako Captain Metropolis.

Tak. Ste spokojný? Dostali ste to čo ste chceli? Že nie? A čo ste čakali? Snáď originalitu? Tak potom toto nie je komiks pre vás. Dobre ste vedeli do čoho idete. Môžete namietať, že sme sa nedozvedeli nič nové, čo sme nečítali vo výbere z knihy Pod kápí v komikse Strážci, ale túto šesťdielnu minisériu píše a kreslí Darwyn Cooke. A ten nám už svojím DC: The new frontier (odporúčam komiks aj animovanú adaptáciu) dokázal, že mu retro a týmovky idú veľmi dobre. A nielen to. Cookeovi sa vždy podarí perfektne zachytiť atmosféru. Či už upršaného, temného mesta v Spiritovi, alebo drsnú, noir atmosféru komiksových adaptácií kníh Richarda Starka. Práve preto som Cookeovi veril, že tento prequel neskazí.

Áno, ja viem, že Strážci sú jedinečný komiks a Alan Moore a Dave Gibbons sú nenahraditeľný, ale čo viete o členoch týmu Minutemen? Vieme ako dopadnú Hollis Mason, Sally Jupiterová, Edward Blake a ako bola ukončená kariéra ostatných členov týmu, ale čo všetko zažil tým Minutemen? Kým bol Mothman, predtým než mu preskočilo, kto bol vlastne Captain Metropolis? Aký bol ich príbeh? V tomto komikse sa to dozvieme a ak ste taký fanúšikovia Strážcov za akých sa vydávate, tak si ho prečítate. A potom uvidíte či tento komiks stojí za to.

Keď pred pár rokmi dostal Cooke ponuku písať tento komiks, jeho odpoveďou bolo „absolútne nie.“ Mal na to jediný dôvod: považoval Strážcov za úžasný komiks a bál sa, že napíše scenár, ktorým by tú kultovú záležitosť zahanbil. O rok neskôr mu zrazu v hlave skrsol nápad, spísal scenár a zrodila sa miniséria Minutemen. A ja osobne si myslím, že Darwyn Cooke svojím komiksom neurobil Alanovi Mooreovi hanbu. Keby sa postavil pred Moorea, tak si myslím, že by na Cookea iba zazeral a on by to bral ako poklonu, pretože mu Moore nenapľul do tváre.

Viem, že je na toto vyhlásenie ešte príliš skoro, keďže vyšiel iba prvý diel, ale tento komiks nie je vôbec sklamaním. Skutočným sklamaním je Prometheus Ridleyho Scotta. Tento komiks je výborným dôkazom, že Darwyn Cooke jednoducho vie čo robí a kto o ňom pochyboval, alebo nepozná jeho komiksy, by sa mal hanbiť. Uvidíme ako dopadne jeho miniséria Silk Spectre, na ktorej sa bude kresebne podieľať Amanda Conner (Power girl).

připojená galerie

11.6.2012 vložil Marek "Keram" Barányi    Komentáře: 2



Infomail

Chcete-li od nás dostávat informační newsletter, vyplňte zde svou mailovou adresu


Potvrzením (stiskem tlačítka OK) souhlasíte se zpracováním vašich osobních údajů dle nových podmínek GDPR platných od 25. 5. 2018.

Kompletní znění podmínek






Auditorium

Pavlovský [22:05:09 7.5.2024]
Botonek: Ani bych neřekl lépe, spíš jinak. Děláme komiksy v různých podobách, vázané, vázané s přebalem, brožované s klopami, brožované bez klop, velké, malé... a k tomuhle nám to přišlo lepší. Častěji volíme spíš průžně....


Pavlovský [22:05:21 7.5.2024]
Duracell: Má to význam, ale ne kampaňový. Spíš je to obdoba vyvěšení černé vlajky či stažení praporu na půl žerdi. Přečtěte si v Aktualitách - Smrt krále komiksu.


Duracell [13:05:04 7.5.2024]
Zdravim, co to nove logo s ciernym "W"? :) Ma to len nejajky kampanovy vyznam alebo to menite na stalo?


Botonek [13:05:30 7.5.2024]
Chtěl jsem se zeptat, jestli by nešlo u dalších případných komiksů ze světa Cyberpunku nemít tak tvrdou neohebnou obálku. Respektive proč tomu tak je, když to umíte uělat lépe (viz např. nové vydání Hellblazera). Komiks ....


Pavlovský [12:05:47 7.5.2024]
Peter, Sans: Hledání je dost nejisté, to se prodávalo opravdu hodně dlouho... ale zase od té doby zájem o evropské komiksy stoupnul. Uvidíme. Technokněží mají šanci na dotisk větší, ale v současnosti se to neplánuje.


Aktuality

Naruto 64: Desetiocasý

Provařený [17:04:00 29.4.2024]
Jo má to přesně 72 dílů, ale stále je tu Boruto :D


Ohlašování na červenec

Pavlovský [08:04:44 27.4.2024]
quetzalogg: Díky za info. Jedeme čistě hlavní sérii, ale mrkneme na to.


quetzalogg [20:04:32 23.4.2024]


Smrt krále komiksu

KillingJoke [14:04:00 26.4.2024]
Smutné. Čest jeho památce.


Chystá se - Joker: Svět

ČeskýDeadpool [18:04:59 15.4.2024]
SomeOne:pak jsem si toho všiml


Modrá CREW

xflori01 [21:41 02.12.2023]
Za Zabijáka v dalších číslech jsem rád, ale trošku mně mrzí, že není v dalším díle nějaký navrátivší. Už se dost těším na poslední číslo Orbitalu.


Pavlovský [11:06 04.04.2023]
lamahe: Díky za tip! Už jsme se k tomu dostali a vypadá to zajímavě. Píšeme si to do seznamu věcí, o kterých se dá uvažovat... ale teď máme soupisku MC už dost plnou. Tak uvidíme.


lamahe [00:02 03.11.2022]
Čo tak The Transporter od dua Roulot / Armand? Vydáva Le Lombard. Asi jediná kontra je, že to ešte nie je dokončené. Ale vyzerá to skvelo a rozsah v dvoj-knihách (obvyklých pre Modrú crew) by tiež sedel.




TonyT [22:05:09 7.5.2024]
Prodám Zámek a klíč 1-6 celkem 2400 Kč ( 400 Kč.za kus). Perfektní stav jako nové.


Lachvos [22:05:41 7.5.2024]
Ahoj,
přemýšlím o prodeji comicsové série "Swamp Thing - Bažináč" od Alana Moorea, která vycházela pod nakladatelstvím BBart v letech 2003 až 2013.
Knihy jsou v češtině a v perfektním stavu.
Jedná se o pevné vazby, některé kusy jsou již nesehnatelné.

Swamp Thing - Bažináč 1 (2. vydání v barvě)
Swamp Thing - Bažináč 2: Láska a smrt
Swamp Thing - Bažináč 3: Prokletí
Swamp Thing - Bažináč 4: Hejno vran
Swamp Thing - Bažináč 5: V prach se obrátíš
Swamp Thing - Bažináč 6: Shledání

Vážným zájemcům zašlu na požádání detailní fotky knih, kontaktujte na email lachman33@seznam.cz


George [00:05:43 7.5.2024]
Potřebujete nutně peníze? Můžeme ti pomoct!
Jste podle aktuální situace v nesnázích nebo vám hrozí v nesnázích?
Tímto způsobem vám dáváme možnost nového vývoje.
Jako bohatý člověk cítím povinnost pomáhat lidem, kteří se snaží dát jim šanci. Každý si zasloužil druhou šanci, a protože vláda selže, bude muset přijít od jiných.
Žádná částka pro nás není příliš šílená a splatnost si určujeme po vzájemné dohodě.
Žádné překvapení, žádné náklady navíc, ale jen dohodnuté částky a nic jiného.
Na nic nečekejte a okomentujte tento příspěvek. Uveďte prosím částku, kterou si chcete půjčit a my Vás budeme kontaktovat se všemi možnostmi. kontaktujte nás ještě dnes na adrese george_baker1960@hotmail.com




Domeček krve a bolesti (Jouob.cz)
Afterpunk (Game Press)
Muzeum 2 (Kulturní záložka)



Crwecon 2023
Crwecon 2019
Crwecon speciál
Crwecon 2018
Crwecon 2017
Crwecon 2016
Crwecon 2015
Crwecon 2014
Crwecon 2013
Crwecon 2012
Crwecon 2011
Crwecon 2010
Crwecon 2009
Crwecon 2008
Crwecon 2007 Komiksové trailery
Comic-Con - reportáž