crew.cz | zajímavosti

Zajímavosti

Ultimativní vesmír

obrázek k zajímavosti Zatímco u nás máme problémy přesvědčit čtenáře, že komiks není pro malé děti, v Americe mají problém zcela opačný. Přesvědčit lidi, že komiks není jen zábava třicátníků, ale že ho můžou číst i cucákoidnější tvorové. Patrně z tohohle důvodu vznikla v Marvelu řada Ultimates, která aktualizovala slavné hrdiny a posunula je do světa, se kterým mohli děti školou povinné souznít. Ukázala Spider-Mana jako mladého kluka, který nevyrůstá za války ve Vietnamu, ale v éře mobilních telefonů, počítačů a rapu. Zní to možná odpudivě, ale výsledek je zábavný.
Má to ale jeden malý háček. Není to moc pro děti.

Z čehož plyne pro vydavatele poučení – když chcete rozjíždět takovouhle řadu, nedávejte to těm největším drsoňům, které máte k dispozici. Warren Ellis, Mark Millar, Brian Michael Bendis, to nejsou lidé, kteří by dokázali psát milý popík pro školní dorost. (Na druhou stranu, dnešní školní dorost nemá zrovna rád milý popík, tak se tím třeba trefili). Jejich série sice splňují předpoklad, že budou současné a cool, ale jinak bych je řadil spíš někam do škatulky „temné a drsné“.
Vlajková loď celé série jsou Millarovy Ultimates, cyničtější verze Avengers. Obsazení je skoro stejné, ale hrdinové jsou mnohem méně příjemní a daleko víc manipulativní a bezskrupulózní. Hulk nejen rozbíjí baráky, ale jí lidi, Captain America je víc tvrdý voják než marvelovská verze přátelského Supermana (což pak převzal i Brubaker do klasické série), Hank Pym alias Ant Man mlátí svojí manželku, komorník Jarvis to koupí mezi oči jakmile se objeví… a všichni pracují pro Nicka Furyho, který v tomhle vesmíru vypadá jako dvojče Samuela L. Jacksona – a je taky „big bad motherfucker“. Tenhle svět je mnohem realističtější a temnější a hrdinové se povětšinou řídí heslem jiného slavného superhrdinského týmu zvaného Authority: „Jde o to, abychom zachránili víc lidí, než jich zabijeme“. A navíc to kreslil Bryan Hitch, což už samo o sobě stojí za pozornost.
Další z velkých Ultimate řad je Ultimate Spider-Man. Tu má celou v péči Bendis a jak už jste mohli vidět v minulém článku, tak si to dost užívá. Jelikož je to Bendis, tak se tu hlavně mluví a je to hodně o vztazích. V centru je Petr Parker a jeho vztah s MJ (která je tu spíš šprtka než budoucí modelka), ale občas se i zakouká do jiné – třeba do Kitty Pryde. Často je celý sešit zaplněný jen dialogem ve školní lavici, probíráním lásek – a opět, jelikož je to Bendis, tak je to přesto zatraceně zábavné. Není to převyprávění původního Spider-Mana, spíš jeho variace. Gwen Stacyová se kupříkladu příběhem jen mihne: Zjeví se, v černé kožené bundě a s nožem v kapse, aby jí brzy zabil… ne Green Goblin, ale Carnage. Venom nepřichází z vesmíru, ale jako vedlejší produkt při vymýšlení léku na rakovinu. Tetička May ví o Parkerově druhé identitě skoro od začátku, stejně tak jako MJ. Některé postavy vypadají úplně jinak, než v původních komiksech, některé se jinak chovají… a dokonce se i Spider-Man potká se Samem Raimim, který o něm natáčí film. Bendis je skutečně skvělý spisovatel, takže dokáže do čtenářů naprat jak silné emoce, tak dovede napsat vyloženě komediální díly – kupříkladu svou verzi Freaky Friday, kdy si Spider-Man a Wolverine vymění těla.
Ultimativní jsou i X-Meni, kde se ovšem scenáristi dost střídají. Millar, Bendis, Carey, Kirkman… Podobně jako u Spideyho, i tady se těží z toho, že čtenáři postavy znají, takže si myslí, že ví, co bude následovat. Což většinou ne. Colossus je ruský mafián, zřejmě i lehce homosexuální, Beast umírá hned na začátku série, Wolverine je nájemný zabiják, který má oddělat profesora Xaviera… a i když se nakonec obrátí k dobru, tak bez problémů nechá umřít Cyclopse. Dokonce i milostný trojúhelník Wolverine, Cyclops, Jean Greyová je tu rozšířený na čtverec – do Marvel Girl je zabouchnutý i Profesor Xavier.
Ultimate Fantastic Four zase rozjel Millar s Bendisem, aby se časem přidal Carey a Ellis. Z téhle série pochází Marvel Zombie, které se postupně stali tak populárními, že bych se nedivil, kdyby se jim časem věnoval celovečerní film. Podobně jako u ostatních řad, i tady bylo základem omlazení postav a uzpůsobení jejich chování současným teenagerům. Čili podstatně civilnější a realističtější chování, než to bylo v původních komiksech. K tomu ještě dokonalá kresba Kuberta a dalších výtvarníků (Greg Land, Jae Lee) a máte instantní klasiku.
V Ultimativních řadách se objevil i Iron Man, Daredevil či Elektra, ale to všechno bylo zatím jen na skok. Zjevil se i týmovkový Ultimate Team-Up, který je zajímavý ani ne tak kvůli příběhům, které jsou poměrně jednoduché, ale spíš kvůli tomu, že každý příběh kreslila nějaká hvězda, především z nezávislejšího komiksu: Mike Allred, Matt Wagner, Bill Sienkiewicz, Jim Mahfood, Ted McKeever… a pár stránek udělal i autor komiksu Pod dekou, Craig Thompson.
Psát Ultimate, to je jako procházet se Marvelovským obchoďákem a vybírat si. „Toho chci, ale v jiné barvě… tenhle hrdina se mi nelíbí, do rakve s ním… tyhle dvě věci dáme k sobě… že se nehodíť Jen počkejte.“ A i když jsem staromilec a pořád ještě víc upřednostňuju klasické řady, tak musím uznat, že Ultimates jsou pohodové čtení. Taky se chystá jejich přesun do naší země – jako první by měli vystartovat Ultimates… a když se chytnou, tak přemýšlíme o Ultimate Fantastic Four. Tak vydržte a brzo budete moci posoudit sami.

vollmer replica watches


kliknutím na náhled zobrazíte obrázek v plné velikosti

náhled obrázku
náhled obrázku
náhled obrázku

připojená galerie

17.4.2007 vložil Jiří Pavlovský    Komentáře: 3



Infomail

Chcete-li od nás dostávat informační newsletter, vyplňte zde svou mailovou adresu


Potvrzením (stiskem tlačítka OK) souhlasíte se zpracováním vašich osobních údajů dle nových podmínek GDPR platných od 25. 5. 2018.

Kompletní znění podmínek






Aktuality

Ohlašování na červenec

quetzalogg [20:04:32 23.4.2024]


Chystá se - Joker: Svět

ČeskýDeadpool [18:04:59 15.4.2024]
SomeOne:pak jsem si toho všiml


ňouma [16:03:08 30.3.2024]
Fort: Když sou Oskaři tak by se spíš chytil film co je pro diváky co na Oskary kašlou. Nejlepší něco pro děti. Pro R film je to blbý. Hlavně pro R film co je herečka v hlavní roli zrovna nominovaná na Oskara, takže její ....


Máme nový katalog!

Pavlovský [20:04:58 9.4.2024]
Killing Joke: Zatím je to pořád plánované na květen.


KillingJoke [10:04:22 9.4.2024]
Moc se těším na Blacksada!!! Ale jen takový dotaz k Šógunovu popravčímu... V katalogu ho máte na květen, ale na FB ani v připravovaných o něm není ani zmínka a to už tam pár dní sázíte i komiksy na červen. Došlo ještě k ....


Auditorium

Pavlovský [19:04:12 22.4.2024]
Trip: Tady se fakt otočila situace téměř o 180 stupňů. Občas k tomu dochází, že vydavatel má nějaké podmínky... a pak si to buď rozmyslí, nebo se změní lidi ve vedení. Tady byly původní podmínky nejen udržení Mortadela a....


Trip [09:04:00 22.4.2024]
Oplatí sa vôbec pýtať na neohlásené tituly? Napr. sa tu kedysi spomenul CLever a Smart, ktorých neplánujú, lebo by sa komiks musel volať "Mortadelo a Filemon" a to by nikto nepoznal a teda nekupoval.. Teraz to ....


SomeOne [20:04:42 21.4.2024]
TonyT: 8. 6., už to potvrzovali v nějaké ohlašovačce tuším...


TonyT [16:04:24 21.4.2024]
Zdravím, otázka nevím jestli se už řešila, kolikátého bude Crwecon ? Cross club to v programu ještě nemá.


ČeskýDeadpool [07:04:50 21.4.2024]
Mam otázky jak skončí Naruto budete pak dělat Boruta?Jak skončí Venom a Avengers budou i další nové série?


Modrá CREW

xflori01 [21:41 02.12.2023]
Za Zabijáka v dalších číslech jsem rád, ale trošku mně mrzí, že není v dalším díle nějaký navrátivší. Už se dost těším na poslední číslo Orbitalu.


Pavlovský [11:06 04.04.2023]
lamahe: Díky za tip! Už jsme se k tomu dostali a vypadá to zajímavě. Píšeme si to do seznamu věcí, o kterých se dá uvažovat... ale teď máme soupisku MC už dost plnou. Tak uvidíme.


lamahe [00:02 03.11.2022]
Čo tak The Transporter od dua Roulot / Armand? Vydáva Le Lombard. Asi jediná kontra je, že to ešte nie je dokončené. Ale vyzerá to skvelo a rozsah v dvoj-knihách (obvyklých pre Modrú crew) by tiež sedel.




Andyx [17:04:53 25.4.2024]
Prodám - limitovanou edici - Měsíční stín. Zabalená v originální nerozbalené krabici od Comicscentra.


Radka [16:04:13 25.4.2024]
Prodám kompletní soubor DC komiks 100 knih. Knihy jsou nové, ještě zabalené v ochranné slídě. Cena 10000 Kč
Prosím pište na r.galcikova@email.cz


Placa79 [05:04:09 25.4.2024]
Prodám:
Prašina: Křídový panáček #1 brož. (50Kč)
Prašina: Křídový panáček #2 brož. (50Kč)
Parchanti z Jihu #1-4 váz. (950Kč za všechny díly)

Vše jako nové (maximálně jednou čteno).
Fotografie nabízených komiksů jsou zde:
https://photos.app.goo.gl/C4V8LmXXMn4K7mqq9
Osobní předání v Praze nebo zašlu Zásilkovnou/Balíkovnou.




Batman 1: jejich temné plány 1 (Fantasy a Sci-fi svět)
Batman: V žáru smrti (All 4 Fun)
Lazarus 3: Konkláve (Iron Comics)



Crwecon 2023
Crwecon 2019
Crwecon speciál
Crwecon 2018
Crwecon 2017
Crwecon 2016
Crwecon 2015
Crwecon 2014
Crwecon 2013
Crwecon 2012
Crwecon 2011
Crwecon 2010
Crwecon 2009
Crwecon 2008
Crwecon 2007 Komiksové trailery
Comic-Con - reportáž