crew.cz | zajímavosti

Zajímavosti

52

obrázek k zajímavosti Je to věc, která skoro úplně vymizela: Komiksové série, které by vycházely každý týden. Kupříkladu Supermanův příběh se dříve valil skrz všechny čtyři řady, takže jste každý týden měli svou porci pana S. Ale časem se od sebe jednotlivé série oddělily, každá začala žít vlastním životem a na pokračování jste si museli vždycky měsíc počkat. „Týdeníky“ zmizely. A proto je celkem zajímavé, že se k nim teď tvůrci vrátili. A co víc – s velkým úspěchem.

Série označená číslem „52“ byla hodně riskantní počin. Nejenže měla vycházet každý týden, ale měla vycházet i celý rok a vyprávět jeden jediný rozmáchlý příběh, zahrnující celé DCčkovské univerzum. Což je ohubézní v tom, že takováhle provázaná řada prostě postrádá naskakovací plošinu a pokud se čtenáři nechytnou hned od začátku, tak už prostě nemají šanci, ujel jim vlak. Je to jako kdybyste si koupili jen čtvrtý díl Divokých a zlých, či druhý díl třetí knihy Martinovy Hry o trůny… taky z toho budete mít pendrek.
A ještě jednoho risku se tvůrci odvážili – totální absence hvězd. Superman, Batman, Wonder Woman, Flash, Green Lanter… ani na jednoho z nich tam nenarazíte. Jsou tam jen hvězdy nižší svítivosti, jako je kupříkladu Animal Man, Booster Gold (u nás Zlatej Frája), Black Adam, Question či Adam Strange. Ona je tahle druholigovost nevýhoda i výhoda. Jak tam nevystupují DCčkovské hvězdy, tak je možné všechno – žádná z postav není tak důležitou ikonou, aby se nedala zabít, nemohla se obrátit ke zlu či něco pořádně podělat. Nebo naopak, stát se novou legendou.
Postavy jsou neznámé, zato autoři jsou přímo věhlasní – Grant „Arkham“ Morrison, Keith „Lobo“ Giffen, Geoff „Identity Crisis“ Johns, Mark „Království tvé“ Waid či Greg „Whiteout“ Rucka. Za malíře kope kupříkladu Keith Giffen či Darick „Transmetropolitan“ Robertson.
Dějové 52 navazuje na Infinity Crisis, ve které se přeživší Superman z alternativní země (zlikvidované během staré maxisérie Crisis on Infinite Earths, při které DC radikálně vyčistilo stůl) dostává na náš svět a kouká se, jak to tu superhrdinové mrví a rozhodne se, že s tím něco udělá. Do toho jsou ještě plány Lexe Luthora jr. a (také alternativního) Superboye, které hrozí zkázou naší Země - prostě řežba, jak má být.
Jakoby to nestačilo, tak hned po skončení téhle akce udělali tvůrci na čtenáře ještě jednu fintu: Poskočili o rok dopředu. Díky tomu najednou zastihujeme hrdiny na nečekaných místech, zmiňují se o zásadních událostech, které se staly… a často začínají znova od píky. Superman nemá schopnosti, levičácký Green Arrow je starostou, Batmana už rok nikdo neviděl… Na otázku, co se vlastně stalo, má odpovědět právě série 52.
Řada nemá jednoho hrdinu, ale sleduje hned několik postav. Jedním z nich je Booster Gold, který se vrací z budoucnosti zpátky do našeho času a překvapeně zjišťuje, že všichni velcí hrdinové zmizeli. Samozřejmě toho hnedka využije a díky znalosti budoucích událostí může být konečně za hvězdu… tedy až do chvíle, kdy se mu objeví konkurence, neznámý hrdina vystupující pod jménem Supernova. Navíc zjišťuje, že s časem není něco v pořádku a že za to patrně může on. Do toho se objevuje náboženská sekta zasvěcená Superboyovi, která tvrdí, že dokáže oživovat mrtvé… a Natahovacímu muži nabídne, že mu oživí jeho ženu, zavražděnou během Identity Crisis. Zatím se hlavní protivník Captaina Marvela, Black Adam, stává vládcem ve své bývalé vlasti a dává jasně najevo, že žádné superhrdiny ve svém rajónu nestrpí. Animal Man, Starfire a Adam Strange zase uvízli na opuštěné planetě a snaží se vrátit domů. Cestou potkávají jistého lovce lidí a posledního Czarniana – Loba… který ovšem tvrdí, že se vykašlal na násilí. (Nebojte, dlouho mu to nevydrží.)
A do toho je ještě detektiv bez tváře Question, plány Intergangu, kovový Steel, Luthorův další projekt, který může dát každému nadlidské schopnosti… a jen v pozadí se mihne novinář Clark Kent.
52 je vážně epický projekt, se spoustou postav a záhad. Chvílemi to i připomíná Lost – tabule popsané tajemnými větami, číslo 52, které má mít velkou důležitost, a které se v komiksu objevuje v různých podobách. Zatím to poměrně všechno zapadá do sebe... i když výhodu mají čtenáři, kteří se trochu v DCčkovském vesmíru vyznají (i když u každého komiksu najdete profil jedné postavy).
Finále celé série se blíží (a podle toho, že poslední díly nesou název World War III - Třetí světová válka, si troufáme tvrdit, že to nebude žádná idylka), ale řada 52 byl pro DC tak nečekaný a obrovský úspěch, že se vydavatelství rozhodlo v podobných epických projektech pokračovat. Hned po skončení dvaapadesátky se rozjíždí nová týdenní řada, tentokrát pojmenovaná Countdown – Odpočet. Ano, tentokrát vychází jako první číslo 52, pak 51… až k jedničce, ve které má přijít kataklyzma.
Jaké, to si budete muset další rok počkat.
Audemars Piguet Replica Watches https://www.tswatches.cz/audemars-piguet-c-41


kliknutím na náhled zobrazíte obrázek v plné velikosti

náhled obrázku
náhled obrázku
náhled obrázku

připojená galerie

6.4.2007 vložil Jiří Pavlovský    Komentáře: 2



Infomail

Chcete-li od nás dostávat informační newsletter, vyplňte zde svou mailovou adresu


Potvrzením (stiskem tlačítka OK) souhlasíte se zpracováním vašich osobních údajů dle nových podmínek GDPR platných od 25. 5. 2018.

Kompletní znění podmínek






Auditorium

Pavlovský [19:03:48 26.3.2024]
rck: Bude 8. 6. opět v klubu Cross! Brzo to ohlásíme oficiálně.


rck [14:03:40 26.3.2024]
Dobrý den, už se ví termín Crweconu? Děkuji


Pavlovský [18:03:54 24.3.2024]
Šupina: Zajímavá otázka. Zatím jsme o tom ale nepřemýšleli, uvidíme.


Pavlovský [18:03:24 24.3.2024]
X_ander: Ne, Krysí královny jsme uzavřeli první sérii a dál to nepůjde, nebyl zájem. Škoda. Appleseed zatím neplánujeme, ale úplně vyloučené to není. Tady je prostě jen blbý, že Ghost in the Shell je od něj prostě nejlep....


x_ander [17:03:19 24.3.2024]
A ještě si dovolím druhý dotaz - pokračování Rat Queens je reálné? Díky.


Aktuality

Ohlašování na květen IV.

Martin [15:03:34 26.3.2024]
Nebo kdyby to alespoň vydali komplet v jedné knize... škoda no.


Peťa [13:03:36 26.3.2024]
Souhlas že tady bych to bral taky v pevné (první díl) Škoda že to nedotisknou


Martin [17:03:00 25.3.2024]
Škoda že k tomu nevydáte i jedničku v pevných. Paperback se mi u tohoto komiksu kupovat nechce.


Harleen (Black Label) - vydání v omezeném nákladu

ňouma [21:03:33 21.3.2024]
Fort: Tak to ten trusomet byl lepší nápad. Ale ve skutečnosti Young Adult rád nemám. A úspěšný to je, jenom ne v Crwi. To sou ty Stmívání, Shadowhunteři a tak. A Buffy a tak. Řek bych že půlke knih co se dneska prodávaj ....


Vydali jsme

Tvá dubnová lež 5

Dejv [22:03:27 25.3.2024]
Fakt se těším na další dííííl!!!! Kdyby každý měsíc vyšel jeden díl, žil bych v pohádce asi xDD


Modrá CREW

xflori01 [21:41 02.12.2023]
Za Zabijáka v dalších číslech jsem rád, ale trošku mně mrzí, že není v dalším díle nějaký navrátivší. Už se dost těším na poslední číslo Orbitalu.


Pavlovský [11:06 04.04.2023]
lamahe: Díky za tip! Už jsme se k tomu dostali a vypadá to zajímavě. Píšeme si to do seznamu věcí, o kterých se dá uvažovat... ale teď máme soupisku MC už dost plnou. Tak uvidíme.


lamahe [00:02 03.11.2022]
Čo tak The Transporter od dua Roulot / Armand? Vydáva Le Lombard. Asi jediná kontra je, že to ešte nie je dokončené. Ale vyzerá to skvelo a rozsah v dvoj-knihách (obvyklých pre Modrú crew) by tiež sedel.




Zavrk [09:03:00 27.3.2024]
Ahojte,

Prodám komplet serii Preacher - Kazatel - všechny díly 1-10 včetně 3! Knihy jsou v bezvadném stavu, čtený pouze 1.-3. díl (1x), jinak uložené roky v knihovně - nabídněte cenu, pokud máte zájem

Vážným zájemcům samozřejmě pošlu fotky, ale do mě zná, ví, že mám knihy vždy v nejlepším stavu

E-mail: zavrk@volny.cz


Zavrk [09:03:19 27.3.2024]
Omlouvám se všem, sypu si popel na hlavu. Nic jsem nezkoušel schválně, jen jsem idiot a neověřil jsem si, že jsou knihy ještě dostupné, fakt mě to nenapadlo, když jsou některé už starší :) Snažím se rozprodat poslední MDEKy v pevné co mám a omlouvám se, pokud jsem touto nabídkou někoho naštval, rozhodně jsem to neměl v úmyslu. Prosím ignorujte tuto nabídku a děkuji za informace, už se mi to nestane. Za chvíli sem šoupnu relevantní nabídku a promite ještě jednou


Ondrej [12:03:27 26.3.2024]
Zavrk co to tady zkoušíš?
Všechny mdeky v pevné vazbě jsou stále dostupné na eshopu Crew!
Za více než polovičny ceny co chceš ty!
Jsi normální?




Blue Lock 1 (TV Blesk)
Afterpunk (iDnes)
Afterpunk (Česká televize)



Crwecon 2023
Crwecon 2019
Crwecon speciál
Crwecon 2018
Crwecon 2017
Crwecon 2016
Crwecon 2015
Crwecon 2014
Crwecon 2013
Crwecon 2012
Crwecon 2011
Crwecon 2010
Crwecon 2009
Crwecon 2008
Crwecon 2007 Komiksové trailery
Comic-Con - reportáž