crew.cz | zajímavosti

Zajímavosti

Scarface

obrázek k zajímavosti Svet je tvoj...

Zdvihnite ruku tí, ktorý vedia kto je Tony Montana. Tí z vás, ktorý nezdvihli ruku by si mali zohnať dvd filmu Scarface (toho z roku 1983), skôr než ich zmasakrujem a povesím za gule, alebo inú časť tela, do prievanu. Pretože povedať, že ste nevideli film Scarface a neviete kto je Tony Montana, je ako keby ste povedali, že neviete čo je to splachovací záchod, alebo elektrina. Nevedieť kto je Tony Montana je nemožné a nepochopiteľné. Všetci ho poznajú. Veď má tvár herca Al Pacina a jeho eskapády sfilmoval legendárny Brian De Palma (Nedotknuteľní, Carlitova cesta, Mission: Impossible). Okrem spomenutého filmu sa Tony dostal do podvedomia ľudí aj svojimi akčnými figúrkami (od karikaturistických, po neskutočne detailné), počítačovou a konzolovou hrou (ktorá mala viac bugov než sa dalo zniesť) a dvojicou komiksových minisérií od vydavateľstva IDW. O tých si teraz niečo povieme.

„S kým si myslíte, že sa jebete? Ja som Tony Montana!“

Scarface: Scarred for life
Tony Montana je mŕtvy. Nasral koho nemal, jeho sfetované telo bolo rozstrieľané na kusy a teraz je mŕtvy. Lenže ľudské svine nezomierajú ľahko a Tonymu sa nejakým zázrakom podarilo prežiť. Osem mesiacov si poležal v nemocnici a užíval si sladké sny sprostredkované pravidelnými dávkami morfia. A keď sa dávky morfia minuli, čakalo ho nepríjemné prebudenie. Nad jeho lôžkom sa skláňala dvojica federálnych agentov, ktorý mu v krátkosti pripomenuli všetko čo sa stalo: jeho exmanželka Elvira ho opustila, svojho najlepšieho kamoša Mannyho zastrelil v záchvate žiarlivosti, milovanú sestru Ginu mu zabili Bolívijčania a jeho matka sa vrátila na Kubu. Americká vláda mu zhabala jeho sídlo, autá, lode, zbrane a jeho drogy. Jeho územie a klientov si rozdelili konkurenti El Gordo a Bratia Diazový. Nezostalo mu nič, ani len to povestné hovno. Teda, nejaké hovná má v plastikovom vrecku, ktoré mu slúži na vyprázdňovanie čriev, ale okrem toho nič nemá. Federáli od neho chcú aby vypovedal proti mužovi, ktorý ho chcel zabiť, Alejandrovi Sosovi. Po ďalších týždňoch odvykacej kúry odviezli Tonyho do jedného z vládnych bungalovov a ak bude mať Tony dosť rozumu, tak z neho nevystrčí nos až do súdneho procesu so Sosom. Lenže Tony Montana je Tony Montana a on urobí čokoľvek, len aby získal späť svoj americký sen.

O scenár tejto päťdielnej minisérie z roku 2006 sa postaral John Layman (Fantastic Four, House of M). Kresba Davea Croslanda (Hack/Slash: Land of lost toys) je krásne karikaturistická a výborne sa hodí ku šialenostiam a bizarným vraždám, ku ktorým počas príbehu dôjde. Predsalen, to čo bolo cool a brutálne v osemdesiatych rokoch dnes už čitateľa neohromí. Preto Layman popustil uzdu kreativite a máme tu napríklad udusenie chlapa plastikovým vreckom s hovnami, efektívnu dekapitáciu, zkombajnovanie bonzákov a predhodenie aligátorom.

Samotný príbeh je podobný tomu z počítačovej hry z roku 2006, s tým rozdielom, že v komikse nejde o simuláciu drogového dílera, ale o šialenú odyseu za pomstou okorenenú streľbou, krvou a kokaínom. Dokonca aj tí z vás, ktorý z nejakého dôvodu nevedia kto je to Tony Montana, si môžu tento komiks prečítať. Prvé štyri stránky prvého čísla vás rýchlo uvedú do príbehu a zbytok detailov sa dozviete prostredníctvom spomenutej dvojice federálnych agentov. A tí, ktorý film videli viac ako raz budú vysmiatejší než Mačka Škľabka, ktorá to prehnala s drogami. Komiks nielenže nenarúša kontinuitu, ale dozviete sa niečo o živote El Gorda, ktorý sa vo filme mihol a uvidíte v akcii aj spomenutých Bratov Diazových, ktorý sú viac než len identické dvojičky.

Miniséria Scarred for life nemá v žiadnom prípade realistický príbeh a nie je vážna. Jej úlohou je hlavne pobaviť a ten účel spĺňa na stodesať percent. Aj bez kokaínu.

„Toto mesto je ako veľká kunda, ktorá čaká kedy ju pojebeš.“

Scarface: The devil in disguise
S mužom menom Tony Montana sa prvýkrát stretávame v roku 1980, v Kubánskej base, kde ho čaká blízke stretnutie s popravčou čatou. Ale toho sa nedočká. Je odvedený späť do svojej cely, kde dostane vojenskú uniformu a je prepašovaný vojenským nákladiakom z mesta. S Tonym má totiž plány miestna mafia. Chcú aby urobil to čo sa ešte nikomu nepodarilo: zabil Fidela Castra. Dôvod? Pomsta za to, že pripravil mafiu o ich havanské kasína. Dokonca aj Američania ich plne podporujú, ale nechcú si pošpiniť ruky. Tak sa dohodli, že vinu na seba vezme mafia, ale iba pod podmienkou, že vrahom bude Kubánec. Ak sa to Tonymu podarí, dostane zelenú kartu a bude môcť navštíviť svoju matku a sestru v Amerike. Tony totiž musel zostať na ostrove, pretože počas svojho krátkeho života pustil žilou gangstrom, rebelom, aj patriotom. Už ako malý pričuchol k pašeráctvu a vraždeniu a naučil sa dôležitú lekciu. Najprv treba získať peniaze. Keď máte peniaze, získate moc. A jedného dňa bude svet váš. Pridajme k Tonyho životnému príbehu agentov CIA, La Cosa Nostru a o dobrodružstvo plné krvi a zrady je postarané.

Táto štvordielna miniséria z roku 2007 je perfektným prequelom k samotnému filmu. Dozvieme sa niečo o Tonyho detstve, v akom prostredí vyrastal, ako sa dostal na zlé chodníčky, kto boli jeho prvé obete a prečo robil to čo robil. Uvidíme ako sa zoznámil s Manolom „Mannym“ Riberom, Angelom a Chi Chim, ako v mene Castra prenasledoval rebelov, aj to ako sa vzoprel systému a získal svoje tetovanie na ruke. V príbehu sa mihne aj Rebenga a presvedčíme sa, že Tony nemal jazvu na tvári vďaka orálnemu uspokojovaniu nejakej seňory.

Scenárista Joshua Jabcuga (Doomed) jednoducho pozná predlohu a z náznakov vo filme vyťažil maximum. Ale celé prevedenie príbehu má jeden veľký problém. Ak si nedáte pozor a nebudete pozorne čítať, tak sa vám môže stať že budete po pár stránkach riadne zmätený. Jabcuga totiž v časovej línii príbehu skáče rýchlejšie než nadopovaný lúčny koník a tak jednu chvíľu sledujete príbeh väzňa Tonyho s jazvou, potom zase málovravného teenagerského Tonyho, o pár strán neskôr zase Tonyho s jazvou na úteku a potom zase Tonyho, ale tentoraz bez jazvy. To je našťastie jediný zápor tohto komiksu. Samotná kresba Alberta Dosea (Desperadoes: Buffalo Dreams), vám sadne ak máte radi čistú linku Eduarda Rissa (Spaceman, 100 bullets). Dose má k Rissovmu kresebnému štýlu veľmi blízko. A to nie je vôbec na škodu.

Na rozdiel od predchádzajúcej minisérie je príbeh The devil in disguise realistická akčná dráma s poriadnou dávkou čierneho humoru, krvi a zabíjania. Až na spomenutý nedostatok je tento komiks perfektným pohľadom do duše budúceho zločinca prezývaného Scarface.

„Vy potrebujete ľudí ako som ja. Potrebujete ľudí ako som ja, aby ste mohli ukázať svojimi skurvenými prstami a povedať, „To je zlosyn.““

Tieto dve minisérie sú povinnosťou pre fanúšikov kultového filmu Scarface z roku 1983. Tí by nemali váhať a mali by po nich siahnuť. A tí z vás, ktorý film ešte stále nevideli, by mali ten omyl okamžite napraviť. Inak vám predstavím môjho malého kamoša (a tým nemyslím môj penis).

připojená galerie

27.2.2012 vložil Marek "Keram" Barányi    Komentáře: 0



Infomail

Chcete-li od nás dostávat informační newsletter, vyplňte zde svou mailovou adresu


Potvrzením (stiskem tlačítka OK) souhlasíte se zpracováním vašich osobních údajů dle nových podmínek GDPR platných od 25. 5. 2018.

Kompletní znění podmínek






Auditorium

Pavlovský [19:03:48 26.3.2024]
rck: Bude 8. 6. opět v klubu Cross! Brzo to ohlásíme oficiálně.


rck [14:03:40 26.3.2024]
Dobrý den, už se ví termín Crweconu? Děkuji


Pavlovský [18:03:54 24.3.2024]
Šupina: Zajímavá otázka. Zatím jsme o tom ale nepřemýšleli, uvidíme.


Pavlovský [18:03:24 24.3.2024]
X_ander: Ne, Krysí královny jsme uzavřeli první sérii a dál to nepůjde, nebyl zájem. Škoda. Appleseed zatím neplánujeme, ale úplně vyloučené to není. Tady je prostě jen blbý, že Ghost in the Shell je od něj prostě nejlep....


x_ander [17:03:19 24.3.2024]
A ještě si dovolím druhý dotaz - pokračování Rat Queens je reálné? Díky.


Aktuality

Ohlašování na květen IV.

Martin [15:03:34 26.3.2024]
Nebo kdyby to alespoň vydali komplet v jedné knize... škoda no.


Peťa [13:03:36 26.3.2024]
Souhlas že tady bych to bral taky v pevné (první díl) Škoda že to nedotisknou


Martin [17:03:00 25.3.2024]
Škoda že k tomu nevydáte i jedničku v pevných. Paperback se mi u tohoto komiksu kupovat nechce.


Harleen (Black Label) - vydání v omezeném nákladu

ňouma [21:03:33 21.3.2024]
Fort: Tak to ten trusomet byl lepší nápad. Ale ve skutečnosti Young Adult rád nemám. A úspěšný to je, jenom ne v Crwi. To sou ty Stmívání, Shadowhunteři a tak. A Buffy a tak. Řek bych že půlke knih co se dneska prodávaj ....


Vydali jsme

Tvá dubnová lež 5

Dejv [22:03:27 25.3.2024]
Fakt se těším na další dííííl!!!! Kdyby každý měsíc vyšel jeden díl, žil bych v pohádce asi xDD


Modrá CREW

xflori01 [21:41 02.12.2023]
Za Zabijáka v dalších číslech jsem rád, ale trošku mně mrzí, že není v dalším díle nějaký navrátivší. Už se dost těším na poslední číslo Orbitalu.


Pavlovský [11:06 04.04.2023]
lamahe: Díky za tip! Už jsme se k tomu dostali a vypadá to zajímavě. Píšeme si to do seznamu věcí, o kterých se dá uvažovat... ale teď máme soupisku MC už dost plnou. Tak uvidíme.


lamahe [00:02 03.11.2022]
Čo tak The Transporter od dua Roulot / Armand? Vydáva Le Lombard. Asi jediná kontra je, že to ešte nie je dokončené. Ale vyzerá to skvelo a rozsah v dvoj-knihách (obvyklých pre Modrú crew) by tiež sedel.




Zavrk [09:03:00 27.3.2024]
Ahojte,

Prodám komplet serii Preacher - Kazatel - všechny díly 1-10 včetně 3! Knihy jsou v bezvadném stavu, čtený pouze 1.-3. díl (1x), jinak uložené roky v knihovně - nabídněte cenu, pokud máte zájem

Vážným zájemcům samozřejmě pošlu fotky, ale do mě zná, ví, že mám knihy vždy v nejlepším stavu

E-mail: zavrk@volny.cz


Zavrk [09:03:19 27.3.2024]
Omlouvám se všem, sypu si popel na hlavu. Nic jsem nezkoušel schválně, jen jsem idiot a neověřil jsem si, že jsou knihy ještě dostupné, fakt mě to nenapadlo, když jsou některé už starší :) Snažím se rozprodat poslední MDEKy v pevné co mám a omlouvám se, pokud jsem touto nabídkou někoho naštval, rozhodně jsem to neměl v úmyslu. Prosím ignorujte tuto nabídku a děkuji za informace, už se mi to nestane. Za chvíli sem šoupnu relevantní nabídku a promite ještě jednou


Ondrej [12:03:27 26.3.2024]
Zavrk co to tady zkoušíš?
Všechny mdeky v pevné vazbě jsou stále dostupné na eshopu Crew!
Za více než polovičny ceny co chceš ty!
Jsi normální?




Blue Lock 1 (TV Blesk)
Afterpunk (iDnes)
Afterpunk (Česká televize)



Crwecon 2023
Crwecon 2019
Crwecon speciál
Crwecon 2018
Crwecon 2017
Crwecon 2016
Crwecon 2015
Crwecon 2014
Crwecon 2013
Crwecon 2012
Crwecon 2011
Crwecon 2010
Crwecon 2009
Crwecon 2008
Crwecon 2007 Komiksové trailery
Comic-Con - reportáž