crew.cz | zajímavosti

Zajímavosti

Daredevil

obrázek k zajímavosti Návrat muža bez strachu...

V roku 1964 vznikla prvá komiksová séria Daredevil, ktorej sa urodilo celkovo tristoosemdesiat čísiel. Nepriatelia hlavnej postavy zo začiatku väčšinou za veľa nestáli (Purple Man, Matador, Jester) a často si požičiaval zlosynov z iných komiksových sérií (Electro, Mr. Hyde, Dr. Doom). Až neskôr sa mu ušli zaujímavejší zlosyni (Gladiator, Bullseye, Elektra) a oveľa lepšie príbehy. To najlepšie po scenáristickej stránke spáchali Frank Miller a Ann Nocenti. Príbehom „Just one good story“, v roku 1998, bola prvá séria ukončená. Pár mesiacov na to sme sa dočkali druhej série, ktorá mala stotridsaťtri dielov a takmer každý, kto sa na nej podielal, stojí za spomenutie. Kevin Smith (aj keď ide o snahu napodobiť Franka Millera), Brian Michael Bendis, Alex Maleev, Ed Brubaker, Michael Lark a Andy Diggle (okrem príbehu Shadowland). Objavili sa nové postavy, (Echo, Lady Bullseye), vrátili sa klasici (Mysterio, Kingpin, Bullseye) a zažili sme kanonádu výborných príbehov. Ale všetko dobré sa raz musí skončiť a vo februári bola séria príbehom „Shadowland“, ktorý nám ukázal, že Daredevil nie je postava stvorená pre vlastné crossovery, ukončená.

V marci vydal Marvel prvé číslo štvordielnej minisérie, ktorá nám objasnila, čo sa stalo s Daredevilom po tom, ako úlohu ochrancu Hell‘s Kitchen prevzal Black Panther. Odišiel sa túlať po Amerike, aby sa utápal vo svojej sebaľútosti. V zapadákove Nového Mexika narazil na skorumpovaného šerifa, ktorý spolupracoval s pašerákmi zbraní a mutantom menom Calavera, ktorý dokázal mučiť ľudí pomocou ich viny. Niečo na spôsob filmového Ghost Ridera. Okrem priemerného príbehu ma v tejto zbytočnej minisérii iritovala aj kresba Davida Gianfelica. Hlavne pokiaľ ide o jeho spodobenie Matta Murdocka. Celý čas som mal pocit, že sledujem dobrodružstvá slepého, superhrdinského Ámiša. V lepšom prípade ryšavého Abrahama Lincolna. Ale to je teraz fuk. Máme tú trápnosť za sebou, a teraz nás čaká tretia séria nášho obľúbeného, superhrdinského slepca.

Takže Daredevil je späť. Vrátil do Hell‘s Kitchen vysmiaty, ako keby sa nič vážne nestalo. Zrejme všetci zabudli na to, že kedysi velil Hand, bol posadnutý démonom a chcel zabiť superhrdinov a každého, kto by sa mu postavil do cesty. Svoj návrat oznámi príchodom na svadbu, ktorá má zjednotiť dve mafiánske rodiny. A povráva sa, že na svadbe dôjde k atentátu. Daredevil pomocou svojho radaru rýchlo zisťuje, že v skutočnosti ide únos. Dcéru jedného z mafiánov sa pokúsil uniesť Johnathon Ohnn, béčkový superzlosyn, známy ako Spot. Po jeho rýchlej porážke je čas na právnickú prax. A opäť sa všetci tvária, ako keby k udalostiam v príbehu Shadowland nikdy nedošlo. Síce ho všetci nazývajú Daredevilom, ale to už nie je pre čitateľov žiadna novinka. Po debakli v súdnej sieni a ďalšom trápnom rozhovore na streche budovy o tom, že Matt Murdock nie je Daredevil, vyráža Matt Murdock, ktorý je Daredevil, do mesta vo svojom kostýme, čím dokazuje, že je Daredevil. Počas svojho utešeného poskakovania a pohupovania sa nočným mestom na neho zaútočí neznámy útočník ozbrojený veľmi ikonickým štítom. A keďže je toto prvé číslo, tak musí mať nejaký bonus. Je ním nasilu melodramatický príbeh, v ktorom Matt ukazuje Foggymu a nám, aký je svet úžasný a ako sa vyrovnáva so svojim životom.

Neviem, čo si mám o tomto komikse myslieť. Na jednu stranu je super, že Daredevil je späť so svojou vlastnou sériou, na druhú stranu by som bol radšej, keby ho písal niekto iný než Mark Waid. Hlavne niekto, kto vie písať vážne, nie tak „radostne“. Začiatok so Spotom a mafiánskou svadbou je výborný, a ak má Waid v pláne robiť z béčkových zlosynov zabijakov, ktorí lámu väzy svojim komplicom, tak sa máme na čo tešiť. Po tom to začne byť problémové. Matt Murdock každú chvílu opakuje, že nie je Daredevil, že ľudia sa mýlia, že on fakt nie je Daredevil, a tak stále dokola celých sedem strán. Druhou vecou je absencia temnoty a vážnosti. Najprv nám Marvel naservíruje krásne temné, niekedy až noirové príbehy od Bendisa a Brubakera, ukončia to rozpačitým Diggleom a o pár mesiacov neskôr dostávame facku v podobe jasného, velmi farebného, radostného komiksu ako zo šesťdesiatych rokov. Pre nových čitatelov narodených v roku 1999 to môže byť super a paráda a tak podobne, ale pre ľudí odchovaných druhou sériou je to fakt neznesitelná hrôza. A k faktoru otravnosti prispieva aj to, že všetci ignorujú udalosti Shadowlandu a tvária sa, ako keby sa nič nestalo. Ignorovanie udalostí predchádzajúcich sérií je u Marvelu zrejme bežným javom.

O kresbu prvého príbehu sa postaral Paolo Rivera (Mythos, Amazing Spider-man), bonusový príbeh kreslil Marcos Martin (Green Arrow, Wonder Woman). Nebyť iných mien, tak by som povedal, že to kreslil jeden a ten istý človek, keďže ich kresba je veľmi podobná. V hlavnom príbehu je pekne detailne rozkreslené radarové videnie Daredevila, v druhom je výborne zakomponované Daredevilovo vnímanie sveta a jeho zvukov, pachov a chutí. Ale pekná kresba nestačí na záchranu priemerného príbehu. Zatiaľ to nie je žiadna sláva, uvidíme, či sa to zlepší po druhom, treťom čísle, a ak nie, tak si radšej znovu prečítajte druhú sériu.

připojená galerie

25.7.2011 vložil Marek "Keram" Barányi    Komentáře: 0



Infomail

Chcete-li od nás dostávat informační newsletter, vyplňte zde svou mailovou adresu


Potvrzením (stiskem tlačítka OK) souhlasíte se zpracováním vašich osobních údajů dle nových podmínek GDPR platných od 25. 5. 2018.

Kompletní znění podmínek






Auditorium

Pavlovský [19:03:48 26.3.2024]
rck: Bude 8. 6. opět v klubu Cross! Brzo to ohlásíme oficiálně.


rck [14:03:40 26.3.2024]
Dobrý den, už se ví termín Crweconu? Děkuji


Pavlovský [18:03:54 24.3.2024]
Šupina: Zajímavá otázka. Zatím jsme o tom ale nepřemýšleli, uvidíme.


Pavlovský [18:03:24 24.3.2024]
X_ander: Ne, Krysí královny jsme uzavřeli první sérii a dál to nepůjde, nebyl zájem. Škoda. Appleseed zatím neplánujeme, ale úplně vyloučené to není. Tady je prostě jen blbý, že Ghost in the Shell je od něj prostě nejlep....


x_ander [17:03:19 24.3.2024]
A ještě si dovolím druhý dotaz - pokračování Rat Queens je reálné? Díky.


Aktuality

Ohlašování na květen IV.

Martin [15:03:34 26.3.2024]
Nebo kdyby to alespoň vydali komplet v jedné knize... škoda no.


Peťa [13:03:36 26.3.2024]
Souhlas že tady bych to bral taky v pevné (první díl) Škoda že to nedotisknou


Martin [17:03:00 25.3.2024]
Škoda že k tomu nevydáte i jedničku v pevných. Paperback se mi u tohoto komiksu kupovat nechce.


Harleen (Black Label) - vydání v omezeném nákladu

ňouma [21:03:33 21.3.2024]
Fort: Tak to ten trusomet byl lepší nápad. Ale ve skutečnosti Young Adult rád nemám. A úspěšný to je, jenom ne v Crwi. To sou ty Stmívání, Shadowhunteři a tak. A Buffy a tak. Řek bych že půlke knih co se dneska prodávaj ....


Vydali jsme

Tvá dubnová lež 5

Dejv [22:03:27 25.3.2024]
Fakt se těším na další dííííl!!!! Kdyby každý měsíc vyšel jeden díl, žil bych v pohádce asi xDD


Modrá CREW

xflori01 [21:41 02.12.2023]
Za Zabijáka v dalších číslech jsem rád, ale trošku mně mrzí, že není v dalším díle nějaký navrátivší. Už se dost těším na poslední číslo Orbitalu.


Pavlovský [11:06 04.04.2023]
lamahe: Díky za tip! Už jsme se k tomu dostali a vypadá to zajímavě. Píšeme si to do seznamu věcí, o kterých se dá uvažovat... ale teď máme soupisku MC už dost plnou. Tak uvidíme.


lamahe [00:02 03.11.2022]
Čo tak The Transporter od dua Roulot / Armand? Vydáva Le Lombard. Asi jediná kontra je, že to ešte nie je dokončené. Ale vyzerá to skvelo a rozsah v dvoj-knihách (obvyklých pre Modrú crew) by tiež sedel.




Zavrk [09:03:00 27.3.2024]
Ahojte,

Prodám komplet serii Preacher - Kazatel - všechny díly 1-10 včetně 3! Knihy jsou v bezvadném stavu, čtený pouze 1.-3. díl (1x), jinak uložené roky v knihovně - nabídněte cenu, pokud máte zájem

Vážným zájemcům samozřejmě pošlu fotky, ale do mě zná, ví, že mám knihy vždy v nejlepším stavu

E-mail: zavrk@volny.cz


Zavrk [09:03:19 27.3.2024]
Omlouvám se všem, sypu si popel na hlavu. Nic jsem nezkoušel schválně, jen jsem idiot a neověřil jsem si, že jsou knihy ještě dostupné, fakt mě to nenapadlo, když jsou některé už starší :) Snažím se rozprodat poslední MDEKy v pevné co mám a omlouvám se, pokud jsem touto nabídkou někoho naštval, rozhodně jsem to neměl v úmyslu. Prosím ignorujte tuto nabídku a děkuji za informace, už se mi to nestane. Za chvíli sem šoupnu relevantní nabídku a promite ještě jednou


Ondrej [12:03:27 26.3.2024]
Zavrk co to tady zkoušíš?
Všechny mdeky v pevné vazbě jsou stále dostupné na eshopu Crew!
Za více než polovičny ceny co chceš ty!
Jsi normální?




Batman 1: jejich temné plány 1 (volajmahope)
Blue Lock 1 (TV Blesk)
Sbohem, Eri (Alex´s manga and books)



Crwecon 2023
Crwecon 2019
Crwecon speciál
Crwecon 2018
Crwecon 2017
Crwecon 2016
Crwecon 2015
Crwecon 2014
Crwecon 2013
Crwecon 2012
Crwecon 2011
Crwecon 2010
Crwecon 2009
Crwecon 2008
Crwecon 2007 Komiksové trailery
Comic-Con - reportáž