crew.cz | zajímavosti

Zajímavosti

Jeremiah

obrázek k zajímavosti Léty prověřená evropská kvalita...

Evropská scéna u nás nemá na růžích ustláno a jednou ze slavných evropských sérií, které na to doplatily, je jednoznačně Jeremiáš (v originále Jeremiah). Autorem tohoto díla je jak po scénáristické, tak po kreslířské stránce Herman Huppen (původem z Belgie), známý fanouškům komiksu pod svým uměleckým jménem Hermann.

V našich končinách vyšel jeden jediný díl - Puška ve vodě (v chronologii celé série číslo 22 - proč byl zrovna vybrán tento díl zůstává záhadou) - a směle může aspirovat na nejhorší oficiální překlad, který se kdo odvážil vydat a chtít za to peníze. Pod nánosem nesmyslů, hrubek a odfláknuté práce se skrývá vcelku čtivý příběh s dobře vykreslenou atmosférou, chybí ovšem jakékoliv zasvěcení do děje a reálií, což by si celé album zasloužilo. Přestože jsou totiž jednotlivá alba samostatnými celky, prostupuje jimi jednotná dějová linie, kterou je přece jen potřeba znát. První díl se objevil v roce 1979, prozatím poslední koncem roku 2009 - nese pořadové číslo 29, což už je úctyhodná délka.

O co tedy jde? Jedná se o klasický postapokalyptický příběh odehrávající se v blíže neurčené blízké budoucnosti na území dnešních Spojených států. Podrobnosti o katastrofě jsou zmíněny pouze v náznacích, nevíme ani, zda byl zasažen celý svět, nebo jenom jeho část. Sem tam se mluví o velké čistce, což by mohlo naznačovat, že konflikt měl rasový či náboženský podtext, výskyt mutantů zase poukazuje na použití atomových či chemických zbraní. Každopádně dopady byly strašlivé a Hermann to nezapomíná ve svých obrázcích patřičně připomínat. Děj se sice odehrává v budoucnosti, použité kulisy ovšem v mnohém připomínají scénky z dob Divokého západu.

Ústředními postavami díla jsou dva mladí muži - Jeremiáš a Kurdy. V prvním díle je Jeremiáš ještě nezkušený chlapec, který přežije jen díky náhodě a setkání s o pár let starším, leč životem daleko protřelejším Kurdym Malloyem, jenž Jeremiáše vytáhne z bryndy a následně přibere do party. Během několika úvodních dílů nechá autor oba dva zestárnout a Jeremiáš i Kurdy tak dorostou do podoby, ve které vystupují ve ve všech dalších dílech.

Jeremiáš je prototypem čestného hrdiny, který se vždy neochvějně a proti zásadám „zdravého rozumu“ staví na stranu dobra (tak, jak ho chápe on), což ho ve světě, kde přežívá ten nejsilnější, neomylně vede z jednoho průseru do druhého. Jenže v duchu hesla: „Co tě nezabije, to tě posílí“ se z chlapce, který je na začátku ostatním spíše pro smích, stává velice sympatický a charakterní hrdina, který si patřičný respekt dokáže vydobýt už jen svým vystupováním. Takže v okamžiku, kdy předstupuje před padouchy, ledabyle žvýká kukuřici, druhou rukou odhrnuje vestu, aby byla vidět bouchačka u pasu a pronáší větu: „Nějaký problém?“, se lotrům vůbec nedivíte, že zdvořile bez protestů vyklízí bojiště.

Kurdy je Jeremiášův opak. Dalo by se říct, že je to takový vykutálený hajzlík, kterého ze všeho nejvíc zajímá, kde rychle a snadno vydělat nějaké prachy. Žádná levárna mu není cizí, neštítí se nejrůznějších špinavostí, ale někde v hloubi pod tímhle nánosem dříme zdravé jádro, které nakonec vždy vystoupí na povrch a Kurdy se neochvějně postaví po bok Jeremiášovi. A to je dobře, protože Kurdy na rozdíl od Jeremiáše neváhá ve chvíli, kdy je to potřeba, řádně přitlačit na pilu.

Jak vidno, Hermann stvořil po charakterové stránce značně nesourodou dvojici, což zvýraznil i jejich výtvarnou podobou. Zatímco Jeremiáš by se zřejmě mohl rovnou přihlásit do jakékoliv soutěže krásy a u dámského publika by bez problémů zabodoval, Kurdy je na tom právě naopak. A navíc jen výjimečně z hlavy sundává vojenskou helmu s pírkem, která mu dělá neodmyslitelnou společnost – a pochopitelně z Kurdyho vytváří ještě pitoresknější postavičku (ve všech významech tohoto slova), než ve skutečnosti je.

Děj jednotlivých alb spojuje jednotná linie. Oba hrdinové putují poničenou zemí a záhy po začátku se ocitnou v nebezpečí, ve kterém jde zpravidla o holý život. Občas vinou Jeremiáše, občas vinou Kurdyho, tu a tam zcela nezaviněně jen díky souhře okolností. Pochopitelně ze všech strastí nakonec vyváznou, ale dost často si odnesou šrámy nejen na těle, ale hlavně na duši (pochopitelně zejména v případě Jeremiáše, Kurdy se dokáže otřepat mnohem rychleji). A přestože na konci každého alba slaví vítězství, nejedná se o žádné nepřemožitelné supermany, často je od smrti dělí jen vlásek a jakýsi anděl strážný v poslední chvíli zařídí, že se štěstí přikloní na jejich stranu.

Kulisy k příběhům vytváří poničený svět, na každém kroku jsou vidět stopy po nedávné (?) zkáze. Tu a tam se už však začínají objevovat ostrůvky nové civilizace, často v podobě jakýchsi uzavřených městských státečků, kde moc zpravidla třímá v ruce jeden místní tyran či despotická klika vyvolených. Dějové linky jsou pak již od začátku poměrně snadno předvídatelné, ovšem kvalitě příběhů jako takových to pranic neubírá.

Čtenář totiž musí od začátku přistoupit na fakt, že se nejedná o žádnou vznosnou četbu plnou hlubokých myšlenek. Nic takového. Je to prostě dobře vymyšlený dobrodružný příběh, který se dobře čte a jeho jediným účelem je pobavit. Což se mu dle mého názoru bezezbytku daří. Prostě kvalitní brak!

Nemalý podíl na tom má i kresba, která je v rámci možností realistická, autor si dost hraje s výrazy obličeje. Za ta léta si Hermann vypracoval nenapodobitelný styl, jenž je rozpoznatelný na první pohled. Skutečně mistrovsky si počíná v práci s barvou a skvěle dokáže barevnou paletou navodit atmosféru příběhu. Často experimentuje s rozložením jednotlivých obrázků na stránce, ovšem žádná divočina se čekat nedá. Asi tak v polovině celé série přišla částečná změna kreslířského stylu, pevný obrys postav s jednolitými barevnými výplněmi trochu ustoupil do pozadí, barevná škála se rozšířila a ve větší míře začal Hermann využívat stínování. Osobně mám starší alba radši, ale je to otázka vkusu – možná je to tím, že je mám i více načtená, zatímco ta novější jsem jen tak prolétnul.

Co říci závěrem – pokud vás baví dobrodružné příběhy, do kterých na začátku nasednete a na konci vás po příjemně strávené půlhodince vyplivnou s pocitem, že jste nemarnili svůj čas zbůhdarma, nemáte proč váhat. Pokud máte navíc rádi postapokalyptické příběhy (říznuté atmosférou Divokého západu), je Jeremiáš přesně to, co byste neměli minout. Litovat určitě nebudete. Po počátečním rozjezdu (asi tak první tři díly) se kvalita jednotlivých dílů pevně usadí na stabilní úrovni a nezklame.

Zbyněk „Blokič“ Froněk

připojená galerie

30.9.2010 vložil různé    Komentáře: 0



Infomail

Chcete-li od nás dostávat informační newsletter, vyplňte zde svou mailovou adresu


Potvrzením (stiskem tlačítka OK) souhlasíte se zpracováním vašich osobních údajů dle nových podmínek GDPR platných od 25. 5. 2018.

Kompletní znění podmínek






Auditorium

Pavlovský [19:03:48 26.3.2024]
rck: Bude 8. 6. opět v klubu Cross! Brzo to ohlásíme oficiálně.


rck [14:03:40 26.3.2024]
Dobrý den, už se ví termín Crweconu? Děkuji


Pavlovský [18:03:54 24.3.2024]
Šupina: Zajímavá otázka. Zatím jsme o tom ale nepřemýšleli, uvidíme.


Pavlovský [18:03:24 24.3.2024]
X_ander: Ne, Krysí královny jsme uzavřeli první sérii a dál to nepůjde, nebyl zájem. Škoda. Appleseed zatím neplánujeme, ale úplně vyloučené to není. Tady je prostě jen blbý, že Ghost in the Shell je od něj prostě nejlep....


x_ander [17:03:19 24.3.2024]
A ještě si dovolím druhý dotaz - pokračování Rat Queens je reálné? Díky.


Aktuality

Ohlašování na květen IV.

Martin [15:03:34 26.3.2024]
Nebo kdyby to alespoň vydali komplet v jedné knize... škoda no.


Peťa [13:03:36 26.3.2024]
Souhlas že tady bych to bral taky v pevné (první díl) Škoda že to nedotisknou


Martin [17:03:00 25.3.2024]
Škoda že k tomu nevydáte i jedničku v pevných. Paperback se mi u tohoto komiksu kupovat nechce.


Harleen (Black Label) - vydání v omezeném nákladu

ňouma [21:03:33 21.3.2024]
Fort: Tak to ten trusomet byl lepší nápad. Ale ve skutečnosti Young Adult rád nemám. A úspěšný to je, jenom ne v Crwi. To sou ty Stmívání, Shadowhunteři a tak. A Buffy a tak. Řek bych že půlke knih co se dneska prodávaj ....


Vydali jsme

Tvá dubnová lež 5

Dejv [22:03:27 25.3.2024]
Fakt se těším na další dííííl!!!! Kdyby každý měsíc vyšel jeden díl, žil bych v pohádce asi xDD


Modrá CREW

xflori01 [21:41 02.12.2023]
Za Zabijáka v dalších číslech jsem rád, ale trošku mně mrzí, že není v dalším díle nějaký navrátivší. Už se dost těším na poslední číslo Orbitalu.


Pavlovský [11:06 04.04.2023]
lamahe: Díky za tip! Už jsme se k tomu dostali a vypadá to zajímavě. Píšeme si to do seznamu věcí, o kterých se dá uvažovat... ale teď máme soupisku MC už dost plnou. Tak uvidíme.


lamahe [00:02 03.11.2022]
Čo tak The Transporter od dua Roulot / Armand? Vydáva Le Lombard. Asi jediná kontra je, že to ešte nie je dokončené. Ale vyzerá to skvelo a rozsah v dvoj-knihách (obvyklých pre Modrú crew) by tiež sedel.




Zavrk [09:03:00 27.3.2024]
Ahojte,

Prodám komplet serii Preacher - Kazatel - všechny díly 1-10 včetně 3! Knihy jsou v bezvadném stavu, čtený pouze 1.-3. díl (1x), jinak uložené roky v knihovně - nabídněte cenu, pokud máte zájem

Vážným zájemcům samozřejmě pošlu fotky, ale do mě zná, ví, že mám knihy vždy v nejlepším stavu

E-mail: zavrk@volny.cz


Zavrk [09:03:19 27.3.2024]
Omlouvám se všem, sypu si popel na hlavu. Nic jsem nezkoušel schválně, jen jsem idiot a neověřil jsem si, že jsou knihy ještě dostupné, fakt mě to nenapadlo, když jsou některé už starší :) Snažím se rozprodat poslední MDEKy v pevné co mám a omlouvám se, pokud jsem touto nabídkou někoho naštval, rozhodně jsem to neměl v úmyslu. Prosím ignorujte tuto nabídku a děkuji za informace, už se mi to nestane. Za chvíli sem šoupnu relevantní nabídku a promite ještě jednou


Ondrej [12:03:27 26.3.2024]
Zavrk co to tady zkoušíš?
Všechny mdeky v pevné vazbě jsou stále dostupné na eshopu Crew!
Za více než polovičny ceny co chceš ty!
Jsi normální?




Batman 1: jejich temné plány 1 (volajmahope)
Blue Lock 1 (TV Blesk)
Sbohem, Eri (Alex´s manga and books)



Crwecon 2023
Crwecon 2019
Crwecon speciál
Crwecon 2018
Crwecon 2017
Crwecon 2016
Crwecon 2015
Crwecon 2014
Crwecon 2013
Crwecon 2012
Crwecon 2011
Crwecon 2010
Crwecon 2009
Crwecon 2008
Crwecon 2007 Komiksové trailery
Comic-Con - reportáž