crew.cz | zajímavosti

Zajímavosti

Brightest Day

obrázek k zajímavosti Ani nejjasnější den není prost stínů...

V roce 2006 začalo DC experimentovat s novým modelem vydávání komiksů. Po události "Infinite Crisis" přeskočil děj všech vycházejících řad o rok kupředu a tuto mezeru vyplnila 52dílná, každý týden vycházející série "52". Na "52" pracovaly takové komiksové celebrity jako Geoff Johns, Grant Morrison, Greg Rucka, Mark Waid a Keith Giffen a byl to masivní úspěch. DC v následujících letech vydalo ještě dvě 52dílné série: "Trinity" a "Countdown to Final Crisis". I když rozhodně nebyly neúspěšné, o tak velkém úspěchu jako u "52" se hovořit nedalo. Hlavně Countdown se sice prodával slušně, ale za moc nestál. A další zrychleně vycházející sérií je 26dílný, jednou za čtrnáct dní vycházející "Brightest Day" od Geoffa Johnse a Petera Tomasiho.

Asi jste zaznamenali, že svět DC osm měsíců žil událostí "Blackest Night". V této minisérii od Geoffa Johnse ohrožovaly vesmír Black Lantern Corps, což je taková superhrdinská obdoba zombíků. Zásadním dopadem této události na svět DC je to, že na jejím konci vstalo z mrtvých pomocí bílých prstenů 12 superhrdinů.rolex sea-dweller replica watches S následky jejich návratu se vypořádává hned několik sérií, které všechny vycházejí pod označením Brightest Day. Pro naše povídání jsou ovšem podstatní jen někteří. Hlavními hrdiny série Brightest Day jsou Deadman, Aquaman a jeho žena Mera, Firestorm, Martian Manhunter a Hawkman s Hawkgirl.

Jejich oživení je zahalené tajemstvím. Kdo je oživil? Proč oživil zrovna je? Mají nějaký úkol? Je to jen na omezenou dobu nebo natrvalo? Takové otázky si pokládají všichni navrátilci. Ovšem nejvíce znepokojený je Deadman - nejenže není vůbec nadšený, že oživl - když je vaší hlavní a jedinou superschopností to, že jste se po smrti stali duchem, tak vás oživení docela namíchne- ale navíc je jediný, kterému na prstu zůstal bílý prsten. Od prstenů Green Lanternů se ovšem liší jednou zásadních věcí - dělá si, co chce. Ubohého Deadmana teleportuje sem a tam, oživuje mrtvé ptáčky, nechává vyrůstat stromy a neustále deklamuje věci typu "POMOZ MI, BOSTONE BRANDE. POMOZ JIM. POMOZ MI ŽÍT." I ostatní hrdinové mají své problémy - jejich oživení se očividně neobešlo bez trablů. Aquaman přivolává místo živých zvířat zombie zvířata. Firestorm slyší hlasy a má halucinace. Martian Manhunter se částečně přeměňuje do své zombie formy a také má vize o tom, že jeho objevení se na Zemi probíhalo za jiných okolností, než si myslel... Objevil se Hath-Set, který sbírá kosti starých inkarnací Hawkmana a Hawkgirl a buduje z nich portál, který vede bůhvíkam. A Hath-Set není jediný starý nepřítel našich hrdinů, který se po jejich oživení objevil... někde v Novém Mexiku na zem spadla bílá lucerna, se kterou nikdo nemůže pohnout.

Johnsovi a Tomasimu se povedlo skvěle namixovat ten správný poměr tajemství a akce - která je leckdy poměrně brutální a přehnaná jako například scéna s ženou, která umlátila svou rodinu Guitar Hero kytarkou a poté ze sebe strhala kůži - který vás dokáže zaujmout, a budete nedočkavě vyčkávat na další číslo. A zde leží kámen úrazu: děj ubíhá snad až příliš pomalu a sérii by spíše slušela týdenní frekvence vydávání. Jednotlivé příběhy dostanou v každém čísle tři až pět stránek, takže se pohybují šnečím tempem, po čtvrtém čísle série toho víme prakticky stejně, jako na začátku a nedočkavé čekání se po přečtení čísla mění v proud nadávek směřujících k vydavatelům DC.

Samozřejmě, že sérii vycházející jednou za čtrnáct dní nemůže celou stihnout nakreslit jeden kreslíř. Proto jich na této sérii pracuje hned několik: nulté číslo si celé střihl nováček Fernando Pasarin a o zbytek se podělí rovným dílem Ardian Syaf, Scott Clark a staří kumpáni Johnse s Tomasim Ivan Reis (s Johnsem pracoval na Blackest Night) a Pat Gleason (s Tomasim spolupracoval na Green Lantern Corps). Kresba tří čtvrtin kreslířů je velice dobrá (hlavně Aquamanova část kreslená Reisem je výtečná), akorát Scott Clark (kreslí Firestormovu část), který pozadí nekreslí, ale místo toho využívá fotografie a jednoduché 2D objekty a k nim přikresluje průměrně vypadající postavy, dojem trochu kazí. Vypadá to přinejmenším hodně divně, ale Clark tvoří jen malou část komiksu a dá se to přežít.

Prvních pár čísel Brightest Day bylo velmi vydařených, i když podle mě děj ubíhá příliš pomalu. Jestli se aspoň trochu vyznáte v DC světě (pro pochopení musíte mít načtenou minimálně Blackest Night) a ještě jste nezačali číst, tak je Brightest Day pro vás. Ale pokud vaše znalost DC začíná a končí u Batmana a Supermana, rozhodně není dobrým nápadem začínat se zbytkem DC touto sérii.

Autor: Karel „Ronik“ Šír

připojená galerie

6.7.2010 vložil různé    Komentáře: 1



Infomail

Chcete-li od nás dostávat informační newsletter, vyplňte zde svou mailovou adresu


Potvrzením (stiskem tlačítka OK) souhlasíte se zpracováním vašich osobních údajů dle nových podmínek GDPR platných od 25. 5. 2018.

Kompletní znění podmínek






Aktuality

Ohlašování na červenec

quetzalogg [20:04:32 23.4.2024]


Chystá se - Joker: Svět

ČeskýDeadpool [18:04:59 15.4.2024]
SomeOne:pak jsem si toho všiml


ňouma [16:03:08 30.3.2024]
Fort: Když sou Oskaři tak by se spíš chytil film co je pro diváky co na Oskary kašlou. Nejlepší něco pro děti. Pro R film je to blbý. Hlavně pro R film co je herečka v hlavní roli zrovna nominovaná na Oskara, takže její ....


Máme nový katalog!

Pavlovský [20:04:58 9.4.2024]
Killing Joke: Zatím je to pořád plánované na květen.


KillingJoke [10:04:22 9.4.2024]
Moc se těším na Blacksada!!! Ale jen takový dotaz k Šógunovu popravčímu... V katalogu ho máte na květen, ale na FB ani v připravovaných o něm není ani zmínka a to už tam pár dní sázíte i komiksy na červen. Došlo ještě k ....


Auditorium

Pavlovský [19:04:12 22.4.2024]
Trip: Tady se fakt otočila situace téměř o 180 stupňů. Občas k tomu dochází, že vydavatel má nějaké podmínky... a pak si to buď rozmyslí, nebo se změní lidi ve vedení. Tady byly původní podmínky nejen udržení Mortadela a....


Trip [09:04:00 22.4.2024]
Oplatí sa vôbec pýtať na neohlásené tituly? Napr. sa tu kedysi spomenul CLever a Smart, ktorých neplánujú, lebo by sa komiks musel volať "Mortadelo a Filemon" a to by nikto nepoznal a teda nekupoval.. Teraz to ....


SomeOne [20:04:42 21.4.2024]
TonyT: 8. 6., už to potvrzovali v nějaké ohlašovačce tuším...


TonyT [16:04:24 21.4.2024]
Zdravím, otázka nevím jestli se už řešila, kolikátého bude Crwecon ? Cross club to v programu ještě nemá.


ČeskýDeadpool [07:04:50 21.4.2024]
Mam otázky jak skončí Naruto budete pak dělat Boruta?Jak skončí Venom a Avengers budou i další nové série?


Modrá CREW

xflori01 [21:41 02.12.2023]
Za Zabijáka v dalších číslech jsem rád, ale trošku mně mrzí, že není v dalším díle nějaký navrátivší. Už se dost těším na poslední číslo Orbitalu.


Pavlovský [11:06 04.04.2023]
lamahe: Díky za tip! Už jsme se k tomu dostali a vypadá to zajímavě. Píšeme si to do seznamu věcí, o kterých se dá uvažovat... ale teď máme soupisku MC už dost plnou. Tak uvidíme.


lamahe [00:02 03.11.2022]
Čo tak The Transporter od dua Roulot / Armand? Vydáva Le Lombard. Asi jediná kontra je, že to ešte nie je dokončené. Ale vyzerá to skvelo a rozsah v dvoj-knihách (obvyklých pre Modrú crew) by tiež sedel.




Andyx [17:04:53 25.4.2024]
Prodám - limitovanou edici - Měsíční stín. Zabalená v originální nerozbalené krabici od Comicscentra.


Radka [16:04:13 25.4.2024]
Prodám kompletní soubor DC komiks 100 knih. Knihy jsou nové, ještě zabalené v ochranné slídě. Cena 10000 Kč
Prosím pište na r.galcikova@email.cz


Placa79 [05:04:09 25.4.2024]
Prodám:
Prašina: Křídový panáček #1 brož. (50Kč)
Prašina: Křídový panáček #2 brož. (50Kč)
Parchanti z Jihu #1-4 váz. (950Kč za všechny díly)

Vše jako nové (maximálně jednou čteno).
Fotografie nabízených komiksů jsou zde:
https://photos.app.goo.gl/C4V8LmXXMn4K7mqq9
Osobní předání v Praze nebo zašlu Zásilkovnou/Balíkovnou.




Batman 1: jejich temné plány 1 (Fantasy a Sci-fi svět)
Batman: V žáru smrti (All 4 Fun)
Lazarus 3: Konkláve (Iron Comics)



Crwecon 2023
Crwecon 2019
Crwecon speciál
Crwecon 2018
Crwecon 2017
Crwecon 2016
Crwecon 2015
Crwecon 2014
Crwecon 2013
Crwecon 2012
Crwecon 2011
Crwecon 2010
Crwecon 2009
Crwecon 2008
Crwecon 2007 Komiksové trailery
Comic-Con - reportáž