crew.cz | zajímavosti

Zajímavosti

Superman: Pro zítřek (i včerejšek) III.

obrázek k zajímavosti Existují dva druhy sérií. Jedna, ta základní, se odehrává v „reálném čase“, řítí se stále kupředu a přitom protíná ostatní série a všechno dohromady tvoří jeden velký vesmír. Když je v Amazing Spider-Manovi Petr Parker na útěku, tak bude utíkat i v New Avengers a do jeho souboje o přežití se zaplete i Punisher ve své nové řadě War Journal. A pak existují jiné série, které jsou podstatně volnější. Spočívají v uzavřených povídkách, zasazených do různých dob hrdinova života a střídají se na nich různé (většinou slavné) tvůrčí týmy. Je tu pro tvůrce větší volnost, nemusí se řídit podle ostatních, můžou jen vyprávět příběh. Do téhle kategorie patří Legends of Dark Knight, JLA: Classified, či (dnes už neexistující) Tangled Web of Spider-Man a Webspinners Tales of Spider-Man. A taky nový přírůstek, Superman: Confidental.

SUPERMAN ALÁ TIM SALE A DARWYN COOKE
Každou sérii vždycky startuje elita – a tady to jsou Tim Sale a Darwyn Cooke, dva základní zástupci komiksového retrostylu. Jak malířského, tak dějového. Daří se jim přenést styl a patinu starých komiksů do současnosti takovým způsobem, že dokáží okouzlit i moderního čtenáře.
V příbězích, které tvořil Tim Sale dohromady se scenáristou Jephem Loebem (Spider-Man: Blue, Hulk: Grey, Daredevil: Yellow a další) současní hrdinové vzpomínají s jistou dávkou sentimentu, ironie a melancholie na své začátky (tedy kromě Hulka, ten není zrovna vzpomínací typ) a na své osudové (a dnes už mrtvé) lásky. Do minulosti se vracíme i s Batmanem v dnes už legendárních maxisériích Long Halloween a Dark Victory. Salovy jednoduché a atmosférické kresby (při kterých se nebojí plýtvat prostorem), můžete vidět i pokud sledujete seriál Heroes – všechny věštecké obrazy jsou právě od něj. A jeho povídka vyšla v jedné z minulých CRWí.
Darwyn Cooke je vedle něj hotový zobák. Dlouho se nemohl chytnout a tak nakonec vzal zavděk prací na kresleném Batmanovi. Batman se na něm hodně podepsal – Cookův styl je v současnosti hodně podobný stylu jeho bývalého šéfa Bruce Timma (Dokonalý pár, Krvavá romance), i když není tak uhlazený, je ostřejší, volnější a víc sekaný. Bruce Timm mu zřejmě sehnal tlačenku, takže Cooke dostal šanci u DC, u tehdy znovuzačínající Catwoman. A bylo to pecka – jak zásluhou Cooka, tak scenáristy Brubakera, který Catwoman ze superhrdinského komiksu hodil spíš do detektivky drsné školy… což ostatně dělá se vším. Dejte mu Supermana a za dva díly chodí ulicemi v baloňáku a vyslýchá podezřelé.
Po tomhle úspěchu, kdy se z druholigového komiksu stal totální hit, dostal Cook šanci na vlastní autorský projekt. Byla to minisérie DC: The New Frontier, překlenující období mezi zlatým a stříbrným věkem, ve které mu zahostoval výkvět superhrdinů, v čele s Green Lanternem a Martian Manhunterem. Za tuhle sérii celkem právem vyhrál Eisnera.
Vzhledem k tomu, že se na Supermanovi: Confidental sešli tihle dva, bylo celkem jasné, že to bude retro. Jejich Superman se do Metropolis přistěhoval teprve nedávno a ještě stále mu čouhá sláma z bot. Je to hřmotný chlápek s prostou venkovskou tváří, který bojuje se zlem… a ne vždycky mu to vychází. Teprve si ověřuje hranice svých sil, teprve zjišťuje, co si může dovolit a co ne. Ani soukromí není nic extra. Vztah s ambiciózní Lois Laneovou je zatím jen v zárodku a může se ještě přihodit cokoliv. Zvlášť, když Lois má své vlastní plány a své vlastní nápadníky.
Superman: Confidental si pěstuje patinu komiksu z padesátých let a staví na kontrastu čistých, až naivních kreseb, s občas dost temnými událostmi (když Supermanovou vinou umírají lidé). Styl připomíná filmy z padesátých let, postavy jsou až archetypálně přehnané a stejně tak děj, který mixuje nadsázkou s emocemi. Ve scénách v redakci má člověk pocit, že se ocitl v nějakém filmu Billyho Wildera - a snad v žádném pojetí není Smallville tak idylické a čisté, jako právě u Cooka a Sala.
Pokud chcete moderní kresbu a moderní příběh, tak tohle není nic pro vás - ale trochu stylového retra v malých dávkách nikdy nezaškodí.
Ovšem jeden problém se sérií Superman: Confidental tu je, to si musíme přiznat. Podobně jako u všech povídkových sérií, i tady obvykle časem skvělé autory vystřídají ti méně skvělí, zábavné příběhy ty méně zábavné… a jak chybí kontinuita a čtenáře netáhne nic dál, tak obvykle série rychle končí. Jen málokterá povídková řada přežila delší dobu… no, v podstatě jen Legend of Dark Knight. Uvidí se, jestli Muž z oceli dokáže být stejně úspěšný jako Temný rytíř.
(příště – konečně Lee a Azzarello)


kliknutím na náhled zobrazíte obrázek v plné velikosti

náhled obrázku
náhled obrázku
náhled obrázku

připojená galerie

18.1.2007 vložil Jiří Pavlovský    Komentáře: 2



Infomail

Chcete-li od nás dostávat informační newsletter, vyplňte zde svou mailovou adresu


Potvrzením (stiskem tlačítka OK) souhlasíte se zpracováním vašich osobních údajů dle nových podmínek GDPR platných od 25. 5. 2018.

Kompletní znění podmínek






Auditorium

Pavlovský [19:03:48 26.3.2024]
rck: Bude 8. 6. opět v klubu Cross! Brzo to ohlásíme oficiálně.


rck [14:03:40 26.3.2024]
Dobrý den, už se ví termín Crweconu? Děkuji


Pavlovský [18:03:54 24.3.2024]
Šupina: Zajímavá otázka. Zatím jsme o tom ale nepřemýšleli, uvidíme.


Pavlovský [18:03:24 24.3.2024]
X_ander: Ne, Krysí královny jsme uzavřeli první sérii a dál to nepůjde, nebyl zájem. Škoda. Appleseed zatím neplánujeme, ale úplně vyloučené to není. Tady je prostě jen blbý, že Ghost in the Shell je od něj prostě nejlep....


x_ander [17:03:19 24.3.2024]
A ještě si dovolím druhý dotaz - pokračování Rat Queens je reálné? Díky.


Aktuality

Ohlašování na květen IV.

Martin [15:03:34 26.3.2024]
Nebo kdyby to alespoň vydali komplet v jedné knize... škoda no.


Peťa [13:03:36 26.3.2024]
Souhlas že tady bych to bral taky v pevné (první díl) Škoda že to nedotisknou


Martin [17:03:00 25.3.2024]
Škoda že k tomu nevydáte i jedničku v pevných. Paperback se mi u tohoto komiksu kupovat nechce.


Harleen (Black Label) - vydání v omezeném nákladu

ňouma [21:03:33 21.3.2024]
Fort: Tak to ten trusomet byl lepší nápad. Ale ve skutečnosti Young Adult rád nemám. A úspěšný to je, jenom ne v Crwi. To sou ty Stmívání, Shadowhunteři a tak. A Buffy a tak. Řek bych že půlke knih co se dneska prodávaj ....


Vydali jsme

Tvá dubnová lež 5

Dejv [22:03:27 25.3.2024]
Fakt se těším na další dííííl!!!! Kdyby každý měsíc vyšel jeden díl, žil bych v pohádce asi xDD


Modrá CREW

xflori01 [21:41 02.12.2023]
Za Zabijáka v dalších číslech jsem rád, ale trošku mně mrzí, že není v dalším díle nějaký navrátivší. Už se dost těším na poslední číslo Orbitalu.


Pavlovský [11:06 04.04.2023]
lamahe: Díky za tip! Už jsme se k tomu dostali a vypadá to zajímavě. Píšeme si to do seznamu věcí, o kterých se dá uvažovat... ale teď máme soupisku MC už dost plnou. Tak uvidíme.


lamahe [00:02 03.11.2022]
Čo tak The Transporter od dua Roulot / Armand? Vydáva Le Lombard. Asi jediná kontra je, že to ešte nie je dokončené. Ale vyzerá to skvelo a rozsah v dvoj-knihách (obvyklých pre Modrú crew) by tiež sedel.




Zavrk [09:03:00 27.3.2024]
Ahojte,

Prodám komplet serii Preacher - Kazatel - všechny díly 1-10 včetně 3! Knihy jsou v bezvadném stavu, čtený pouze 1.-3. díl (1x), jinak uložené roky v knihovně - nabídněte cenu, pokud máte zájem

Vážným zájemcům samozřejmě pošlu fotky, ale do mě zná, ví, že mám knihy vždy v nejlepším stavu

E-mail: zavrk@volny.cz


Zavrk [09:03:19 27.3.2024]
Omlouvám se všem, sypu si popel na hlavu. Nic jsem nezkoušel schválně, jen jsem idiot a neověřil jsem si, že jsou knihy ještě dostupné, fakt mě to nenapadlo, když jsou některé už starší :) Snažím se rozprodat poslední MDEKy v pevné co mám a omlouvám se, pokud jsem touto nabídkou někoho naštval, rozhodně jsem to neměl v úmyslu. Prosím ignorujte tuto nabídku a děkuji za informace, už se mi to nestane. Za chvíli sem šoupnu relevantní nabídku a promite ještě jednou


Ondrej [12:03:27 26.3.2024]
Zavrk co to tady zkoušíš?
Všechny mdeky v pevné vazbě jsou stále dostupné na eshopu Crew!
Za více než polovičny ceny co chceš ty!
Jsi normální?




Blue Lock 1 (TV Blesk)
Afterpunk (iDnes)
Afterpunk (Česká televize)



Crwecon 2023
Crwecon 2019
Crwecon speciál
Crwecon 2018
Crwecon 2017
Crwecon 2016
Crwecon 2015
Crwecon 2014
Crwecon 2013
Crwecon 2012
Crwecon 2011
Crwecon 2010
Crwecon 2009
Crwecon 2008
Crwecon 2007 Komiksové trailery
Comic-Con - reportáž