crew.cz | články

Články

Usagi Yojimbo

Přenesme se v čase o 400 let zpátky, do období vrcholících feudálních válek v dalekém Japonsku. Do období, kdy právo určoval ten, kdo měl za zády větší tlupu ozbrojenců a lidský život znamenal míň, než malá miska rýže. Byla to doba neustálých bojů, dvorních intrik a násilných úmrtí, ale taky doba mnoha statečných činů, lásky a nade vším stojící cti. Byla to doba samurajů…

Přesně v těchto reáliích – místy až přepečlivě detailních a autentických – se odehrávají všechny příběhy série Usagi Yojimbo. Z kategorie seriózní historické četby ji ale vyřazují dvě fakta. Za prvé: fyzická přítomnost všem<a href="https://kupikvadrat.ba/">prodaja stanova</a><br>
<a href="https://tipo.ba/">pik</a><br>
<a href="https://smrtovnica.ba">smrtovnice avaz</a><br>ožných démonů, duchů a bůžků (japonsky zvaných kami), kteří jsou ale pro změnu vesměs přepečlivě věrně a autenticky přebraní z japonských mýtů a legendy. A za druhé: skutečnost, že všechny vystupující postavy mají hlavy zvířat.
To „za druhé“ je obzvláš? podivné a zarážející, ale jenom do chvíle, než znovu zalovíme v historii. Psal se rok 1981. Stan Sakai, zavedený letterer a začínající kreslíř, čmáral první náčrtky k zamýšlenému comicsu, jehož hlavním hrdinou měl být Miyamoto Musashi, nejslavnější japonský šermíř všech dob a autor kultovní Knihy pěti kruhů. Z náhlého popudu však hlavní hrdina dostal králičí hlavu s dlouhýma ušima svázanýma po samurajském způsobu, no a protože v té době právě nastupovala vlna černobílých comicsů o antropomorfních zvířátkách (později proslulá především díky želvím mutantům Kevina Eastmana a Petera Lairda), nápad se zalíbil a série dostala úplně nový směr. Narodil se Miyamoto Usagi, titulní hrdina série Usagi Yojimbo.
Nyní malé lingvistické intermezzo. Co že to teda znamená, to Usagi Yojimbo? Obě slova jsou původu japonského. Usagi (čti „usagi“) je v překladu králík a yojimbo (čti „jódžimbo“) znamená tělesný strážce, neboli bodyguard. Jak přišel hrdina k příjmení Usagi je už z jeho popisu nejspíš jasné, no a označení yojimbo se odvíjí od jeho povolání.
Historie Usagiho života je velmi pohnutá. V přísně hierarchickém Japonsku je Usagi jako syn samuraje již odmala připravován na to, že se jednou sám stane samurajem a bude svou ctí a životem věrně sloužit vybranému lennímu pánovi. Vstoupí proto do učení k mistrovi šermu Katsuichimu, kde se učí nejen šermu, ale taky zásadám bushida, samurajského kodexu. Po ukončení studia se stane pobočníkem a ochráncem pana Mifune, který ale padne v bitvě se svým expanzivním sousedem. Usagi z bojiště unikne s u?atou hlavou svého pána, tajně ji pochová, aby nemohla být zhanobena a stane se roninem, samurajem bez pána. Protože se nemá kam vrátit, nezbývá mu nic jiného, než trávit život věčnou potulkou a z času na čas si něco přivydělat jako tělesný strážce.
Usagiho je těžké si neoblíbit. Je téměř vždy veselý a dobře naladěný, dokáže se radovat ze života, i když by se zdálo, že k tomu nemá mnoho důvodů. Je přátelský, vždy ochotný pomoct lidem v nouzi a nad nikoho se nepovyšuje, což je pro samuraje vlastnost dost nezvyklá. Dokonale vládne dvojicí mečů, které jsou jeho nerozlučnými společníky a o které jako správný samuraj pečuje víc, než sám o sebe. Usagi se vždy neochvějně drží svých zásad, čili bushida, a je téměř nemožné najít u něj nějakou špatnou vlastnost. (O to zajímavější jsou příběhy popisující jeho dětství, ve kterých je představovaný jako dost nevychované, zpupné, ba až drzé dítě.)
Příběhy o králíčkovi-samuraji začínali původně jako prosté samurajské historky, většinou vycházející z anekdot a zážitků tradovaných o skutečném Miyamoto Musashim. Sakai si však nejspíš záhy uvědomil omezení tohoto přístupu a začal svůj vymyšlený svět plnit vlastními postavami a příběhy. Odkazů na historické a fiktivní postavy japonské historie se však nikdy zcela nevzdal, takže v některých příbězích můžeme potkat například slepého šermíře jménem Zato-Ino (předlohou je filmová postava Zato Ichi, naposled k vidění i u nás v podání Takeshi Kitana) či nájemného vraha Osamělého kozla a kůzle (pocta manga sérii Lone Wolf and Cub, Osamělý vlk a vlče, autorské dvojice Kazuo Koike/Goseki Kojima).
Postupem času tak vzniklo rozsáhlé dílo plné originálních postav s propracovanými vztahy, důmyslnou historií a vlastním vývojem, takže některé pozdější příběhy je občas obtížné číst bez znalosti těch předchozích. Z celé plejády charismatických charakterů, které se v sérii objevují kromě Usagiho, můžeme zmínit alespoň cynického lovce odměn Gena (plným jménem Gennosuke), zlověstného vyslance bohů Jeiho, tajuplnou velitelku kočičího klanu ninjů Chizu nebo svérázného bojovného opata Sanshoba.
Co způsobuje, že mají příhody ušatého samuraje takovou sílu a našli si už tolik příznivců a uznání v řadách laiků i uznávaných autorit?
Za prvé za to může vyprávěcí talent autora, který dokáže spřádat poutavé a ve své jednoduchosti geniální příběhy. Spíše než na originalitu zápletky bývá důraz kladen na její zpracování a jedinečnou atmosféru. Vlastní nápady ovšem autorovi rovněž nechybí a jak už několikrát předvedl, dokáže si s nimi poradit stejně hravě na ploše kratičké povídky i dvousetstranového románu (zde narážím především na minisérii Grasscutter, Ostří trav, za kterou sklidil Sakai celou řadu prestižních ocenění, a to včetně Eisner Award).
Za druhé bych příčinu hledal v kresbě. Ta je tak absolutně specifická a svébytná, že si ji není možné s ničím splést a její volbou autor opět jednou ukazuje svoji genialitu. Ačkoliv možná na první pohled může působit infantilně, ve skutečnosti je dokonale stylizovaná a bezvýhradně podřízená svému účelu, tj. sdělovací funkci. Sakai si nepotřebuje hrát na realistického malíře. Svým karikaturám dokáže vtisknout přesně takový výraz, jaký potřebuje, redukuje je téměř na úroveň symbolů, zároveň se ale nevzdává líbivosti a estetického dojmu. Dokonale rozumí comicsu jako médiu, a to jak v rovině vypravěčské, tak v rovině grafické, čehož výsledkem jsou příběhy vybroušené do briliantového lesku.
Pro třetí důvod specifičnosti série Usagi Yojimbo bychom nejspíš měli sáhnout opět jednou do historie, tentokrát do té autorovy. Stan Sakai se narodil 25.3.1953 v japonském Kyoto, ve věku dvou let se ale odstěhoval s rodinou na Havaj a žil tam až do skončení vysoké školy. Odtud pak přesídlil do Kalifornie, kde žije a tvoří dodnes. Japonské kořeny mu tak dávají náhled na kulturu a historii ostrovů vycházejícího slunce, jakého by gaijin („gajdžin“, ne-Japonec) zřejmě nikdy nebyl schopen. Stejně dobře však rozumí i kultuře americké a podřizuje jejím potřebám svůj tvůrčí projev. Dalo by se proto říct, že jeho dílo stojí jakoby mezi dvěma světy, čímž nabývá exotický nádech pro obě strany.
Pojďme ale zase chvíli mluvit o Usagim. Jeho cesta jakožto comicsové série byla téměř stejně spletitá a trnistá, jako jeho cesta coby postavy. Historicky první příběh se objevil v roce 1984 v časopise Albedo Antropomorphics (název dává tušit, na jaké příběhy se magazín zaměřoval). Od roku 1986 vycházely příběhy s Usagim nepravidelně v magazínu Critters, které vydávalo vydavatelství Fantagrafics a u kterého dostal později i vlastní řadu. Po skončení zvířátkovské mánie začátkem devadesátých let byl tak trochu hozen přes palubu, avšak dokázal, že daleko ční nad průměr této módní vlny a přetrval. Nakrátko přesídlil k vydavatelství Mirage, kde dokonce vycházel barevně, až nakonec v dubnu 1996 zakotvil u vydavatelství Dark Horse, pod jehož hlavičkou vychází dodnes a brzy mu zde vyjde devadesátý sešit. Celkově dnes existuje už víc než půl druhé stovky příběhů, které byly sebrány v 19 knihách. V češtině se zatím můžeme těšit pouze ze dvou knih (devítka a desítka, čili Daisho a Mezi životem a smrtí), existuje však velká naděje, že brzy přibudou další.
Usagi Yojimbo je sérií mnoha protikladů, které však vedle sebe existují v dokonalé harmonii. Neznám snad žádný jiný titul, který by dokázal naprosto nenásilně podávat výklad historie, kultury, mytologie a zároveň při tom skvěle bavit, rozesmávat či přinášet hluboká lidská témata k zamyšlení. Pokud tedy chcete vidět comics, který bezesporu patří k zlatému fondu comicsové tvorby, sledujte můj natažený prst ukazující na samuraje s dlouhýma ušima.

23.1.2007 vložil Jiří Pavlovský



Infomail

Chcete-li od nás dostávat informační newsletter, vyplňte zde svou mailovou adresu


Potvrzením (stiskem tlačítka OK) souhlasíte se zpracováním vašich osobních údajů dle nových podmínek GDPR platných od 25. 5. 2018.

Kompletní znění podmínek






Aktuality

Ohlašování na červenec

quetzalogg [20:04:32 23.4.2024]


Chystá se - Joker: Svět

ČeskýDeadpool [18:04:59 15.4.2024]
SomeOne:pak jsem si toho všiml


ňouma [16:03:08 30.3.2024]
Fort: Když sou Oskaři tak by se spíš chytil film co je pro diváky co na Oskary kašlou. Nejlepší něco pro děti. Pro R film je to blbý. Hlavně pro R film co je herečka v hlavní roli zrovna nominovaná na Oskara, takže její ....


Máme nový katalog!

Pavlovský [20:04:58 9.4.2024]
Killing Joke: Zatím je to pořád plánované na květen.


KillingJoke [10:04:22 9.4.2024]
Moc se těším na Blacksada!!! Ale jen takový dotaz k Šógunovu popravčímu... V katalogu ho máte na květen, ale na FB ani v připravovaných o něm není ani zmínka a to už tam pár dní sázíte i komiksy na červen. Došlo ještě k ....


Auditorium

Pavlovský [19:04:12 22.4.2024]
Trip: Tady se fakt otočila situace téměř o 180 stupňů. Občas k tomu dochází, že vydavatel má nějaké podmínky... a pak si to buď rozmyslí, nebo se změní lidi ve vedení. Tady byly původní podmínky nejen udržení Mortadela a....


Trip [09:04:00 22.4.2024]
Oplatí sa vôbec pýtať na neohlásené tituly? Napr. sa tu kedysi spomenul CLever a Smart, ktorých neplánujú, lebo by sa komiks musel volať "Mortadelo a Filemon" a to by nikto nepoznal a teda nekupoval.. Teraz to ....


SomeOne [20:04:42 21.4.2024]
TonyT: 8. 6., už to potvrzovali v nějaké ohlašovačce tuším...


TonyT [16:04:24 21.4.2024]
Zdravím, otázka nevím jestli se už řešila, kolikátého bude Crwecon ? Cross club to v programu ještě nemá.


ČeskýDeadpool [07:04:50 21.4.2024]
Mam otázky jak skončí Naruto budete pak dělat Boruta?Jak skončí Venom a Avengers budou i další nové série?


Modrá CREW

xflori01 [21:41 02.12.2023]
Za Zabijáka v dalších číslech jsem rád, ale trošku mně mrzí, že není v dalším díle nějaký navrátivší. Už se dost těším na poslední číslo Orbitalu.


Pavlovský [11:06 04.04.2023]
lamahe: Díky za tip! Už jsme se k tomu dostali a vypadá to zajímavě. Píšeme si to do seznamu věcí, o kterých se dá uvažovat... ale teď máme soupisku MC už dost plnou. Tak uvidíme.


lamahe [00:02 03.11.2022]
Čo tak The Transporter od dua Roulot / Armand? Vydáva Le Lombard. Asi jediná kontra je, že to ešte nie je dokončené. Ale vyzerá to skvelo a rozsah v dvoj-knihách (obvyklých pre Modrú crew) by tiež sedel.




Librarian [08:04:48 24.4.2024]
Na Aukru nabízím pár zajímavých komiksů, např.:
Habibi
300 + Xerxés
Comicsové legendy (sešitovky od Crew)
Bažináč 1 (první vydání od Bbart)
Mýty 1-14 díl
DMZ 1-6 díl
Superman nespoutaný 1+2 díl
Superman: Tajnosti a lži
Superman: Cena zítřka

Případně koukněte na:
https://aukro.cz/uzivatel/Al131/nabidky


Zavrk [11:04:05 23.4.2024]
Zdravím

Prodám různé Deadpool Omnibusy v angličtině - všechny knihy vázané, stále v originál folii, neotevřené/nečtené:

Deadpool and Cable Omnibus
Deadpool by Posehn/Duggan Omnibus
Deadpool and CO. Omnibus
Deadpool Complete Collection by Daniel Way Vol.1
Deadpool Complete Collection by Daniel Way Vol.2
Deadpool Omnibus by Joe Kelly
Deadpool Classic Omnibus Vol.1
Deadpool X-Force Omnibus
Deadpool Beginnings Omnibus
Deadpool Minibus
Deadpool Minibus Vol.0
Deadpool Minibus Vol.2

Fotky rád pošlu vážným zájemcům, na cenách jsem ochotný se domluvit - v případě, že by někdo nějakým zázrakem měl zájem o všechn knihy, pak se samozřejmě rád domluvím i na výrazné slevě

e-mail: zavrk@volny.cz


Karl173 [18:04:55 22.4.2024]
Transmetropolitan - komplet série - 4000,- kč
Nejmocnější hrdinové Marvelu - komplet 120 čísel - 15 000,- kč
Y:Poslední z mužů - komplet - 2 500,- kč
Komplet sérii Hitman - 2 000,- kč
Kosmoknedlíci - 350,- kč
Wonder Woman New 52 1-3 měkká vazba 600,-
Letopisy rytířů Jedi 1 - 2 800,- kč
Letopisy rytířů Jedi 2 ( zabalená ) - 1500 kč
Vzestup Sithů - 1500,- kč
Liga spravedlnosti ( znovuzrození/ po znovuzrození ) 1-8 - 1 350,- kč
Sebevražedný oddíl ( znovuzrození ) 1-5 - 750,- kč
Liga spravedlnosti vs Sebevražedný oddíl 1-2 - 300,- kč
Birds of Pray ( znovuzrození ) - 450,- kč
Wonder Woman ( znovuzrození ) 1-6 - 900,- kč
Green Arrow ( znovuzrození ) 1-6 - 900,- kč
Znovuzrození hrdinů DC slaví Vánoce - 150,- kč
Alisik 1-2 - 200,- kč
Usagi Yojimbo 1-9 - 900,- kč
Usagi Yojimbo: Yokai - 100,- kč
Počítání mrtvých - 150,- kč
Ms. Marvel: (ne)normální - 150,- kč

Vše v bezvadném stavu.

Nejmocnější hrdinové marvelu preferuji osobní předání Plzeň/Blovice.

Zasílám přes Zásilkovnu.

Zájemcům mohu poslat foto.
email: lars.jakekhy@gmail.com




Batman 1: jejich temné plány 1 (Fantasy a Sci-fi svět)
Batman: V žáru smrti (All 4 Fun)
Lazarus 3: Konkláve (Iron Comics)



Crwecon 2023
Crwecon 2019
Crwecon speciál
Crwecon 2018
Crwecon 2017
Crwecon 2016
Crwecon 2015
Crwecon 2014
Crwecon 2013
Crwecon 2012
Crwecon 2011
Crwecon 2010
Crwecon 2009
Crwecon 2008
Crwecon 2007 Komiksové trailery
Comic-Con - reportáž